image_pdfimage_print

En una anàlisi publicada a la pàgina web d’Eusko Alkartasuna, la formació integrada en EH Bildu recorda que aquesta setmana es compliran cinc anys des que es va celebrar la Conferència d’Aiete i ETA va anunciar que abandonava l’activitat armada. A continuació us oferim un extracte del comunicat.

“En els propers dies es compliran cinc anys d’una setmana que ha marcat l’actual temps polític a Euskal Herria: el 17 d’octubre de 2011 es va celebrar la Conferència d’Aiete i el dia 20 ETA va anunciar que abandonava l’activitat armada definitivament. És evident que aquests dies van marcar un abans i un després en la nostra història recent però també que vist des d’avui podem dir que hem avançat molt menys del que crèiem que avançaríem a l’octubre de 2011.”

“Les oportunitats que vèiem fa cinc anys estan encara sense desenvolupar per complet i està vist que l’única via possible, en vista que a Espanya no hi haurà canvi polític, ni gran ni petit, segueix sent la unilateral. Per ETA, sí, però també perquè la societat basca faci el seu camí i no només en matèria de sobirania, sinó de pau, normalització política i justícia social.”

Publicitat

“Avui, cinc anys després d’Aiete, tenim la impressió d’estar esperant un pas que els estats es neguen a donar. A aquest veto també li diem que no. Seria una bona notícia que també ETA digués que es nega a seguir esperant i continués donant passos independentment del que diguin els Estats.”

“La notícia del desmantellament d’un zulo d’ETA a l’Estat francès és […] un déjà vu, un retorn a 2011, quan París ‘regalava’ a Madrid desmantellaments o detencions en dies assenyalats, com el dia 12 d’octubre. El decomís demostra que no és que els estats espanyol i francès estiguin en un impàs, sinó que tenen un pla molt ben elaborat i que consisteix a allargar la via policial tot el possible, allunyant al mateix temps la possibilitat de qualsevol diàleg que assenyali que el problema de fons a Euskal Herria és polític. És, a més, una forma de no permetre la fi definitiva d’ETA, de mantenir-lo per llançar-lo contra les iniciatives ciutadanes a favor de la sobirania, o com a ombra inesborrable contra l’independentisme d’esquerres.”

“Això ens està portant a una situació absurda i, com s’ha assenyalat en multitud d’ocasions, única al món, a més de ser una situació en absolut desitjable per la societat basca, perquè cinc anys després de la fi de l’activitat d’ETA sabem que no hi haurà més violència per part seva, però hi ha armes no del tot controlades i, per descomptat, conseqüències del conflicte que afecten les persones.”

“De fet, és curiós, però el mateix Govern espanyol que es nega a parlar de contrapartides, diu sense posar-se vermell que l’acostament dels presos i preses a Euskal Herria no es donarà sense condicions, tot i que és el que correspon per llei. I mentre Madrid exigeix condicions a una organització que no està activa, segueix el sofriment de moltes persones.”