Eduardo Reyes
Eduardo Reyes
image_pdfimage_print

Eduardo Reyes, (Còrdova, 1951), diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí, president de l’associació Súmate fins l’any passat. En política perquè creu que les coses poden canviar si les persones participen.

Com viu la heterogeneïtat del grup parlamentari de Junts pel Sí, com es gestiona?
Molt bé, hi ha persones dins del grup parlamentari amb diferents punts de vista però JxSí s’està portant molt bé en el seu conjunt, tant CDC com ERC i els independents, volem arribar a la independència pel camí més fàcil.

En Jordi Turull i la Marta Rovira són un bon pont i corretja de transmissió i d’unió, i després dins del grup parlamentari cadascú fa allò pel que està més capacitat. Per exemple, en Lluís Llach i jo, que som més gent del carrer, tot i que ell és un ‘artistazo’ estem fent molta pedagogia fora al parlament per continuar guanyant independentistes, a tots aquells que la volen però no s’hi atreveixen, per por o perquè no saben si els pagaran les pensions, què significa l’article 155 o si s’inhabilitaran a les persones. L’argument és fàcil, Espanya no vol una regeneració política, ni té la voluntat. I Catalunya volem i busquem noves oportunitats.

De l’acte de Sant Boi, commemoració dels 40 anys de la Diada del 1976, se’n va fer una lectura de fissures a dins la coalició. Es vol substituir el front transversal independentista per un tripartit d’esquerres? Quina és la seva anàlisi?
No crec que es vulgui fer un tripartit, un cop fem efectiva la llei de transitorietat jurídica, que serà el nou marc legal català, hi hauran unes eleccions plebiscitàries i aleshores que cadascú esculli.

Publicitat

La reformulació del full de ruta ha retornat la unitat?
No hem sortit del full de ruta, l’hem ampliat. El full de ruta finalitza el juny de l’any vinent. Pot haver-hi gent que dubti, que vol saber lògicament què estem fent, però tenim darrera un Tribunal Constitucional que ens força a ser molt cauts, abans que exercim ja ens ho està prohibint, i no podem donar temps de reacció sobre l’acció. Cap reacció del TC ens pararà però si que ens pot endarrerir en la voluntat de ser independents. Hem de cercar la legitimitat, i per això farem el referèndum.

El procés constituent, on de moment hi ha participat més de 5.000 persones, definirà la constitució, que es votarà posteriorment.

Què teniu previst davant una possible i més que probable inhabilitació de la presidenta del Parlament de Catalunya?
Jo crec que en aquest punt serà quan la societat catalana i polítics tornarem a mobilitzar-nos plegats, nosaltres farem que la Sra. Carme Forcadell continuï treballant i actuant com a presidenta del Parlament de Catalunya, aquest és el mandat popular del 27S, de més del 50% de les persones que van votar.

Com es viu la política sense experiència prèvia?
Quan vaig entrar per primera vegada, estava impressionat, tens de tot, des d’assessors a molta responsabilitat, però jo sento que haig de fer política al carrer. Els independents, apliquem molt de sentit comú, vigilants del que s’està realitzant i recolzem allò que considerem, per exemple vam votar en contra el grup en relació al monument d’Amposta. Es viuen estones difícils, sóc una persona molt directa ‘al pan pan y al vino vino’ i m’agradaria poder solucionar problemes més ràpidament.

9n som tots o només el PDC?
9N som tots, però tots, els que vam votar Sí i els que van votar No. Perquè és una qüestió de justícia i democràcia.

Veu sentit d’estat en els polítics catalans?
Sí, i tant, el mateix Mas és un senyor d’estat, fent un pas al costat quan la CUP ho va posar com a condició, i això mateix ho hagués fet en Junqueras, en Turull i la Marta Rovira, ara mateix qualsevol dels 72 diputats farem el que convingui perquè això no s’aturi.

Quines relacions tenen amb l’ANC, com a Junts x Sí i com a independents?
Parlant com a Súmate, vam fer centenars d’actes junts amb la Carme Forcadell, la Muriel Casals, amb en Jordi Sànchez, en Cuixart. Súmate estem i compartim amb ells l’objectiu d’una societat més justa dins un estat català.

Com a diputat, crec que l’ANC hauria de tenir més contacte amb el grup de Junts pel Sí i no només amb certs representants, crec que la societat civil ha d’empentar els polítics, i tenir-hi més contacte per tal d’evitar declaracions que potser a vegades semblen contradictòries, cal que quedi clar que tots anem cap al mateix lloc. Per exemple, el famós ‘President posi les urnes’ de la Carme Forcadell, jo em vaig alegrar que fos un procés participatiu, ja que considero que encara no érem prous. Estem fent una nació, un país nou, jo parlo amb molta gent al carrer i hem de continuar treballant. Súmate hauria de tenir més recolzament de l’ANC i Omnium per tal d’entrar a tots els barris. Ara bé, els 18 mesos es compliran.

Té un paper desdibuixat la conselleria d’exteriors, concretament la figura de Raül Romeva, cap de llista, sense atribucions o accions visibles?
En Raül Romeva està fent un treball excel·lent a Europa. L’altre dia vaig parlar amb un cònsol totalment favorable a la independència, ara per ara però, no hi pot haver un posicionament públic.

Què en pensa del manifest Koiné?
‘Bueno’ (riu), jo fa any i mig que parlo català, 55 anys vivint a Catalunya i mai l’havia parlat perquè no ho havia necessitat, perquè mai m’ho havia demanat ningú i perquè de petits en l’àmbit educatiu estava prohibit.

Evidentment el català és la llengua de Catalunya, ara bé Catalunya és més rica perquè aquí podem parlar molts idiomes, som comercials, jo vaig participar en la immersió lingüística, però s’ha de ser respectuós amb tothom, tant amb els que no parlen encara català, com amb els catalans que volen que el català sigui l’única llengua oficial.