Manifestació a Curitiba (Paraná), organitzada pel moviment independentista O Sul é o Meu País
image_pdfimage_print

Coincidint amb les eleccions municipals del Brasil que van tenir lloc el proppassat 2 d’octubre, el moviment O Sul é o Meu País ha organitzat una consulta d’independència en els estats federals de Paraná, Santa Catarina i Rio Grande do Sul, situats al sud del Brasil. Han votat 616.917 votants dels quals un 95,76% s’han pronunciat a favor de la secessió, repartits en 1.191 municipis i 4.000 urnes.  El moviment O Sul é o Meu País fou creat el 1992 pel polític de Santa Caterina Adílcio Cadorin, i té com a objectiu aconseguir l’emancipació de Brasil de manera pacífica i democràtica, i construir una nació sobirana. La consulta per la independència Plebisul ha estat impulsada per  l’empresària de Rio Grande de Sul Anidria Rocha, i el polític de Paraná Celso Deucher, coordinador general de la campanya  i un dels líders intel·lectuals del moviment, qui ha afirmat “Preferim tornar a Portugal que haver de pagar per continuar sent brasilers”.

Vol que Paraná, Santa Catarina i Rio Grande do Sul formin un país independent?..

Tot i que la consulta no és vinculant ni jurídicament ni política, i no ha conseguit mobilitzat el milió de votants que s’havien marcat com a objectiu, ha servit per donar una gran visibilitat al moviment independentista del Sud, i per manifestar  el descontent general d’una regió que sent maltractada fiscalment i econòmica, i que paga en excès a la República federativa del Brasil i a la capital Brasilia sense beneficiar-se’n.

Els independentistes esgrimeixen arguments polítics econòmics i socials a favor de la secessió, i asseguren que amb un estat propi podran millorar les condicions de vida i revertir la pobresa i les condicions infrahumanes de molts habitats de la regió de sud.

Publicitat

nao-somos-brasilerosLa regió Sud de Brasil, està formada pels estats de Paranà, Rio Grande del Sud i Santa Catarina, ocupa una àrea de 576.409 kilòmetres quadrats (una mica menys que Ucraïna), hi viuen prop de 27 milions de persones (205 milions a tot el territori de Brasil) i representa el 16,3% del PIB brasiler. Limita amb Uruguay, Paraguay i Argentina, i les ciutats més importants són Curitiba (Paraná) i Porto Alegre (Rio Grande do Sul).