Espanya presenta davant l’ONU una proposta de cosobirania amb el Regne Unit sobre Gibraltar

Vista aèria sobre el Penyal de Gibraltar
image_pdfimage_print

Espanya ha presentat (5 d’octubre) davant les Nacions Unides una proposta de cosobirania sobre Gibraltar amb l’objectiu de “resoldre els problemes de primer ordre que derivaran de la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea. L’ambaixador d’Espanya davant l’ONU, Román Oyarzun, va anunciar aquesta proposta durant la participació en un comitè de l’ONU que analitza temes de descolonització.  El proppassat mes de juliol el govern espanyol ja anuncià la seva intenció de proposar al Regne Unit una sèrie de mesures per suavitzar l’impacte que pot tenir la futura sortida del Regne Unit de la UE.

Segons el diplomàtic “Espanya ha invitat formalment el Regne Unit a obrir negociacions que permetin arribar a un acord perquè les disposicions dels Tractats de la UE continuïn aplicant-se a Gibraltar” després de la sortida. Orzayun  afirmà “La no aplicació dels tractats a Gibraltar suposarà un canvi radical en les seves relacions amb Espanya, però sobretot generarà un problema de primer order en el Penyal”.

Espanya busca poder acordar amb el Regne Unit “un règim de sobirania conjunta que permeti el manteniment de Gibraltar dins la UE i basat en el reconeixement de d’un autogovern tan ampli com sigui possible”. La proposta permetria que els gibraltarenys poguessin conservar la nacionalitat britànica i alhora accedir a la ciutadania espanyola sense haver de renunciar a la britànica. També suposaria que el Regne Unit i Espanya ostentessin conjuntament les matèries de defensa, relacions exterior, control de fronteres exteriors, immigració, assil polític i un règim fiscal particular compatible amb la legislació de la UE, així com el desmantellament de la tanca.

Publicitat