Congrés nacional de l'SNP | SNP
Congrés nacional de l'SNP | SNP
image_pdfimage_print

L’Scottish National Party (SNP) ha superat els 120.000 afiliats aquest mes de juliol després de que el Regne Unit votés a favor de sortir de la Unió Europea. El partit ha fet públic que el nombre de militants de partit s’ha incrementat en 4.000 en un sol mes, des del referèndum sobre la pertinença a la UE que va tenir lloc el passat 23 de juny. Cal recordar que en aquell referèndum els 32 districtes locals d’Escòcia van votar a favor de quedar-se a la UE amb un suport global a escòcia del 62% per aquesta opció. Aquest clar resultat per mantenir-se a la UE contrasta amb el quasi 52% dels votants del Regne Unit que van apostar pel trencament amb la Unió Europea.

L’SNP ja va tenir un enorme creixement en la seva militància després del referèndum d’independència que va tenir lloc el setembre del 2014. El partit, l’any 2013, tenia tan sols 20.000 afiliats, però aquest nombre fregava els 100.000 al cap de pocs mesos que el No s’imposés en el referèndum d’independència que varen fer el següent any i de nou ha tornat a incrementar després del vot favorable al Brexit.

Aquesta xifra és encara més sorprenent si la comparem amb la militància d’altres partits que són d’àmbit britànic -i no només escocès, com l’SNP-. L’actual partit que governa Westminster, el partit conservador, no arriba actualment als 150.000 afiliats. Si el superés, l’SNP podria esdevenir el segon partit més gran del Regne Unit en militància.

Publicitat

El primer lloc, l’ostenta el partit laborista, que actualment disposa de mig milió de militants, després que els partidaris de Corbyn -que va guanyar les primàries pel lideratge del partit- van registrar-se massivament al partit abans d’aquestes sumant-li 183.000 nous afiliats. En canvi l’SNP ja fa temps que va deixar enrere els altres partits d’àmbit britànic amb representació, com para el partit verd i els liberal-demòcrates que no arriben als 70.000 militants.