Entrada a l'exposició
Entrada a l'exposició "Carles Fontserè. L'aventura artística"
image_pdfimage_print

El 21 de juliol es va inaugurar, al Monestir de Sant Esteve de Banyoles, l’exposició “Carles Fontserè. L’aventura artística”. L’exposició, que es podrà veure fins el 9 d’octubre, ofereix un recorregut per les diferents disciplines plàstiques que va practicar aquest destacat artista del segle XX català, que va exercir de cartellista durant la Guerra Civil. També va ser pintor, gravador, il·lustrador de llibres, dibuixant de còmics, escenògraf, fotògraf i escriptor.

La mostra, de la qual és comissari Josep Rigol, destaca el recorregut vital d’aquest artista. En sobresurt la seva obra fotogràfica, que va realitzar a les grans metròpolis europees i americanes (Roma, París, Londres, Ciutat de Mèxic i Nova York) i també a Catalunya.

Aquesta exposició s’inclou dins els actes organitzats en el Centenari del naixement de Carles Fontserè. Les més de quaranta activitats previstes i la informació del centenari es poden consultar a la web http://www.carlesfontsere.cat/. Un dels objectius principals d’aquest centenari és destacar la importància del Fontserè fotoperiodista.

Publicitat

El curador de l’Any Fontserè és Ricard Planas, crític d’art, fundador de la Revista Bonart i actualment assessor en creació i estratègies culturals del Departament de Cultura.

Centenari del naixement de Carles Fontserè

Nascut el 1916 a Barcelona i traspassat l’any 2007 a Porqueres, fou un artista de dilatada trajectòria en diferents vessants: fotògraf, pintor, cartellista, escenògraf, dibuixant de còmic i escriptor. S’inicia de ben jove com a il·lustrador de cartells i, en plena Guerra Civil, en dibuixa molts per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. El 1939 s’exilià a França on continuà fent d’il·lustrador però diversificant la seva obra en cartells, escenografies i còmics. L’any 1948 residí a Mèxic i, finalment, l’any 1949 s’establí a Nova York. A la gran capital continuà treballant com a il·lustrador polifacètic i, a més, començà a realitzar treballs de fotoperiodisme per a diverses revistes nord-americanes i espanyoles (com és el cas d’”El Correo Catalán”). Des de mitjans de l’any 1973 i fins a la seva mort, l’any 2007, Fontserè va viure a Can Tista de Porqueres, una antiga casa de pagès reformada a la vora de l’estany de Banyoles. L’any 1994 va cedir en vitalici, juntament amb Terry Broch, la seva esposa, el seu patrimoni a la Generalitat de Catalunya. En el cinquè aniversari de la mort de l’artista, l’any 2012, Bonart Cultural, la Fundació Lluís Coromina i la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el suport dels ajuntaments de Banyoles i de Porqueres, i amb la complicitat de Terry Broch es varen iniciar un seguit d’activitats per posar de relleu la figura de Carles Fontserè.

Al llarg de l’any 2013, des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, es va efectuar l’inventari total del fons de Carles Fontserè, que es trobava a la casa familiar de Porqueres. Aquest correspon a trenta metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916- 2008, entre la que hi ha les fotografies professionals de Carles Fontserè, fotografies familiars, pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita que va generar l’artista i la seva esposa referent a la gestió i administració de la carrera professional i artística de Carles Fontserè. El febrer de 2014 es van traslladar totes les fotografies professionals de Carles Fontserè a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Són 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tot de fotografia en blanc i negre realitzada entre els anys 1959-1991. Corresponen a fotografies de Nova York, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya, majoritàriament. I, també, fotografies de personalitats del món artístic i cultural, com Salvador Dalí, Camilo José Cela, Josep de Creeft, Rafael Alberti, etc.

El fons també inclou:

  • Originals de pintures i dibuixos en paper, apunts del natural, reproduccions en petit i gran format i apunts per a decorats i vestits de teatre (1936-1995) 1’6 ml.
  • Plànols, cartells i litografies (1939-1982) 0’8 ml.
  • Recull documental sobre la carrera artística de Carles Fontserè i documents de gestió de la vida diària de Carles Fontserè i Terry Broch. (1916-2008) 7’8 ml.
  • Còmics nord-americans dels anys 40’s i 50’s. Recull de recursos documentals utilitzats per a il·lustrar còmics. (1940-1981) 10’05 ml.
  • Recull de recursos documentals sobre entitats, organismes i artistes del cartell, actius durant la Guerra Civil (1980-2000) 2 ml.
  • Pintures en tela, escultures i objectes diversos, 1.800 llibres i 300 discs de música.