image_pdfimage_print

Aquest cap de setmana La Vanguardia ha fet pública una enquesta el·laborada per GAD3 enfocada en conèixer l’opinió dels catalans en relació a les properes eleccions espanyoles del 26J i sobre diversos aspectes de les seves preferències pel què fa a les relacions Catalunya-Espanya.

En destaquen els resultats a la pregunta ‘Si finalment es convoqués un referèndum legal per decidir sobre la independència de Catalunya, què creu que votaria?’. Un 48,4% respon que votaria a favor de la independència, un 35,3% en contra, un 7,7% afirma que no aniria a votar i un 8,6% no ho té clar o no respon. Si traslladem aquests resultats a un referèndum obtindríem que el Sí s’imposaria amb un 57,8% dels vots i el No es quedaria amb un 42,2% de suport, més de 15 punts de diferència a favor de la independència.

Així doncs, malgrat els dubtes que planen en relació al procés d’independència els darrers mesos i el desacord que s’ha materialitzat entre JxSí i la CUP en relació al debat pressupostari, en cas que tingués lloc un referèndum l’independentisme es tornaria a imposar folgadament. Es consolida el resultat del 27S en què la lectura plebiscitària d’aquelles eleccions abocava a un 55% de suport a la independència i un 45% de contraris. En cas d’un referèndum, segons l’enquesta de La Vanguardia, la diferència entre el ‘Sí’ i el ‘No’ augmentaria en 5 punts i a més la lectura seria més simple, ja que no existirien forces com CSQP i UDC que van concórrer el 27S però varen demanar no ser comptats ni en el ‘Sí’ ni en el ‘No’.

Publicitat
Publicitat

Pel què fa al suport a un referèndum legal sobre la independència l’enquesta reflecteix un 75,7% de catalans a favor i només un 20,6% que hi estan en contra. D’altra banda, el sondeig també preguntava les preferències en un escenari amb diversos models de relació que eventualment es donessin. Segons l’enquesta de La Vanguardia un 45% dels catalans estaria a favor d’una reforma constitucional, en cas que aquesta s’acabés materialitzant. En canvi un 26,2% escull la independència com a única solució possible en les relacions entre Catalunya i Espanya; i un 17% estaria satisfet amb el model d’autonomia actual, interpretant d’una forma diferent la Constitució, facultat que desenvolupa bàsicament el Tribunal Constitucional.

Tot i així, aquest 45% de catalans que en un escenari multiopció tenen preferència per una reforma de la Constitució Espanyola és molt heterogeni ja que el 34% dels votants del PP hi estan a favor i fins el 56% dels de C’s. En canvi, quasi la meitat dels votants de CDC i una quarta part d’ERC també hi estarien a favor, tot i que segurament el tipus de reforma que voldrien és totalment oposada a la dels votants dels dos primers partits.