Mateu Matas Xurí, cap de llista de Sobirania per a les Illes.
Mateu Matas Xurí, cap de llista de Sobirania per a les Illes.
image_pdfimage_print

Mateu Matas (Xurí). (Santa Margalida, Mallorca, 1982). Glosador, impulsor de la recuperació de la glosa mallorquina i cançó improvisada. Cap de llista de Sobirania per a les Illes a les eleccions al Congreso de los Diputados. Flamant candidatura sobiranista formada per independents i impulsada per l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. Vol unes Illes Balears i Pitiüses amb capacitat per decidir-ho tot.

Després de 15 anys fent de glosador arreu de les Illes, i des de la coneixença del món cultural balear. Què n’opina de l’interès creixent vers al sobiranisme? És per igual a totes les illes?
Crec que la gent de cada cop pren més consciència nacional i s’ha temut que l’Estat espanyol és d’una incompetència que no té parangó. El procés a Catalunya fa que els illencs obrim els ulls; tot i que la realitat social és diferent, fins i tot entre illes. Cada illa té les seves peculiaritats i és per això que cadascuna ha de ser sobirana. L’estat i, sobretot la dreta més rància i centralista, representada per José Ramon Bauzá (PP) ha fet deixondir el nostre poble.

Què volen dir per Sobirania?
Capacitat per decidir-ho tot i poder ser els amos del nostre destí. La nostra candidatura fa feina per un nou país. Per unes Illes Balears sobiranes, pròsperes, diverses i obertes al món, on els drets socials estiguin garantits. Coses que ara els diferents governs espanyols ens han anat negant.

Per què cal que vagin a votar els sobiranistes a les eleccions espanyoles?
Perquè és la millor manera d’aturar l’espoli fiscal (el 50% dels impostos recaptats a les Balears se’n van a Madrid i no tornen). Perquè és la millor manera de protegir la llengua catalana i el patrimoni cultural, tan maltractats pels governs espanyols. En definitiva, perquè el millor que li pot passar als ciutadans de les Balears és que siguin amos del seu propi destí.

Publicitat

Quines són les aspiracions i demandes de Sobirania per les Illes al Congrés dels Diputats?
Amb quaranta anys de restauració borbònica i de sistema parlamentari no hi ha hagut veus illenques que parlassin clar a Madrid. Fa falta gent disposada a posar damunt l’agenda política que les Balears són pràcticament una colònia i que això s’ha d’acabar. Hem de socialitzar que és imprescindible per a un futur digne recuperar la sobirania.

Espanya es trenca?
Fa poc més de cent anys l’imperi espanyol era tan gran que no s’hi ponia el sol. Fins a dia d’avui desenes de països se n’han independitzat, el món ha seguit funcionant, i cap d’aquests nous estats que abans eren províncies o colònies no s’han fet enrere. Espanya fa segles que es trenca i se seguirà trencant perquè ha estat incapaç, al llarg de la història i encara ara, d’acceptar els pobles no castellans que la formaven.

Expliqui’ns l’origen del seu sobrenom (malnom).
A Mallorca, sobretot als pobles, encara ens coneixem pel malnom, que normalment heretam de la família. En el meu cas, Xurí és el malnom familiar que es remunta a més de sis generacions, pel que he pogut esbrinar. No he sabut encara si ve de saurí (cercador d’aigua) o del xoric (xoriguer)