image_pdfimage_print

El 68,36% dels votants tortosins ha considerat convenient mantenir el monòlit franquista on és, és a dir, al riu, i reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau. L’opció derrotada (31,25%) ha estat la de retirar-lo i museïtzar-lo. A la consulta ciutadana hi ha participat al voltant d’un 29,73%, 8.464 ciutadans.

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha lamentat profundament el resultat i ha reiterat que aquesta consulta no s’hauria d’haver convocat mai i ha lamentat la poca valentia dels partits polítics tortosins, els quals varen donar suport a la consulta: CiU, ERC, PSC i Movem Tortosa; 19 dels 21 regidors de l’Ajuntament. La portaveu de la Comissió, però, s’ha mostrat convençuda que, “inevitablement, més d’hora o més tard, el retirarem”.

Cal esmentar, a més, que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de març una moció sobre la memòria històrica i sobre la presència de simbologia i nomenclatura feixistes a l’espai públic (Moció 9/XI) en què instava el Govern i tots els ajuntaments de Catalunya “a retirar immediatament tots els monuments i símbols de caire feixista, autoritari i antidemocràtic encara existents a Catalunya, basant-se en l’inventari elaborat pel Memorial Democràtic i seguint els protocols d’actuació marcats per aquesta institució”. A més, aquesta moció instava específicament l’Ajuntament de Tortosa “a retirar immediatament el monument commemoratiu de la batalla de l’Ebre ubicat a la pilastra de l’antic pont de la Cinta de Tortosa, sense cap mena de consulta o dilació, per a la posterior museïtzació del monument en un espai de memòria, tal com indica el protocol elaborat pel Memorial Democràtic”.

Publicitat
Publicitat

1 COMENTARI

Comments are closed.