Soldats sahrauís
Soldats de la República Àrab Sahrauí Democràtica
image_pdfimage_print

L‘exèrcit marroquí ha iniciat el desplegament de tancs de guerra, de diversos vehicles blindats, d’armes pesants i soldats al Sàhara Ocidental ocupat. Els tancs es dirigeixen a l’Smara ocupada i probablement el seu destí final serà el mur. Aquesta és la primera vegada des de l’alto el foc en què el Marroc mobilitza tancs de guerra moderns a la zona.

En poques setmanes, el conflicte del Sàhara s’ha capgirat totalment després d’una aturada de diversos anys.

Primer va ser el Tribunal de Justícia de Luxemburg, amb una sentència del 10 de desembre del 2015 en què anul·lava els tractats de lliure comerç UE-Marroc que incloguessin mercaderies i productes generats en territori sahrauí. És a dir, el tractat no pot recollir productes del Sàhara Occidental quan aquest és un territori la sobirania del qual no està reconeguda internacionalment.

Publicitat

Després, va arribar la ruptura de relacions amb la UE. El Govern marroquí, arran del desacord amb l’anul·lació del tractat, va anunciar oficialment el 25 de febrer que trencava tot contacte amb les institucions de la Unió Europea.

Més tard, va seguir, el dissabte 5 de març, la primera visita en 10 anys de mandat del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, als camps de refugiats de Tindouf (Algèria) controlats pel Front Polisario. Ban Ki-moon va esmentar durant la seva estada el fet de l’ocupació marroquina. La visita i les paraules no varen agradar al Marroc, i el representant de l’ONU no va ser autoritzat a visitar l’Aaiun. Val la pena recordar que pocs dies abans (27 de febrer) hi hagué una escalada de les tensions quan va morir un pastor sahrauí tirotejat per l’exèrcit marroquí desplaçat al mur.

Com a senyal de protesta contra Ban Ki-moon, el Marroc va exigir a les Nacions Unides la deportació de 84 funcionaris de la Missió de l’ONU per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO). La retirada s’ha fet efectiva aquest cap de setmana.

En fer-se efectiva la retirada de la MINURSO, el Front Polisario ha emès un comunicat en què “fa una crida cap a totes les organitzacions i institucions nacionals a preparar-se davant aquests agressius i provocadors actes de l’enemic”.