El port de Barcelona
El port de Barcelona
image_pdfimage_print

Catalunya va atraure l’any passat 4.783 MEUR d’inversió estrangera productiva, el 57,8% més que el 2014, segons les dades facilitades aquest dilluns pel ministeri d’Economia i Competitivitat. Es tracta del segon millor any des que va començar el registre el 1993, només superat pel 2010, quan es va arribar als 4.945 MEUR. Catalunya és la segona ‘comunitat’ on més es va invertir de tot l’Estat, amb un 22% de les inversions i després de Madrid, que en va atraure el 46,5%. A diferència de Catalunya, a Madrid les inversions van retrocedir un 1,2% en relació al 2014, arribant als 10.093 MEUR.

Pel que fa a la desinversió, va ser de 603 MEUR, el doble dels 302 del 2014. Això fa que, descomptant les desinversions, la inversió productiva neta de Catalunya hagi augmentat el 53,1% i hagi estat de 4.180 MEUR.

Les inversions estrangeres han estat liderades pels Països Baixos (20,8% del total), França (15,8%), Luxemburg (14,1%), Alemanya (10,6%), Gran Bretanya (5,7%) i Mèxic (4,9%).

Publicitat
Publicitat

L’increment en el cas de la indústria és del 51,4%, un sector que representa el 26,9% del total d’inversions a Catalunya i que ha sumat 1.286 MEUR d’inversió estrangera.

Pel secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, aquestes dades posen de manifest “la confiança en la nostra economia, els professionals i el talent del nostre país” i demostren “que el creixement sostingut de l’economia catalana és una realitat”. Per al secretari de l’Estat espanyol, Jaime García-Legaz, en una valoració gens sospitosa de neutralitat, “aquests resultats demostren la nul·la credibilitat dels inversors estrangers en el procés independentista”.

Evolució de la inversió a Catalunya (en milions d'euros)
Evolució de la inversió a Catalunya (en milions d’euros)

Les bones dades econòmiques van acompanyades de la notícia recent de la designació de Catalunya com la regió més atractiva del sud d’Europa en termes d’inversió estrangera durant el 2016 i 2017, segons l’informe fDi European Cities and Regions of the Future 2016/2017 elaborat per la divisió FDI Intelligence del Financial Times. Tanmateix, si comparem amb la resta d’Europa, Catalunya estaria en el lloc 23.

top10

Segons el mateix informe de l’fDi, Barcelona és “la primera ciutat del continent per davant de Londres i Estocolm en estratègia d’inversió directa estrangera” que, a banda de tenir un equip de futbol “que regna a Europa, és la més atractiva per invertir”. Barcelona és atractiva perquè “té una impressionant presència online”, gaudeix de la “millor” estratègia de captació d’inversions estrangeres i, a més, aposta per les infraestructures com la línia 9 del Metro, que la destaquen com la més llarga d’Europa.