Intervenció d'Albert Pont durant el simposi / Fotografia d'Antoni Reus https://twitter.com/a_reus
Intervenció d'Albert Pont durant el simposi / Fotografia d'Antoni Reus https://twitter.com/a_reus
image_pdfimage_print

Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis i Especialista en Dret Internacional i Relacions Internacionals, presentà a Mallorca el passat 11 de març la ponència El procés sobiranista de Catalunya en el marc internacional. Possibles repercussions al seu entorn. La conferència va ser pronunciada dins del Symposium on the Progressive Development of International Law, organitzat pel Cercle Mallorquí de Negocis i el Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB.

Atès l’interès de la conferència us n’adjuntem el podcast d’Ona Mediterània, ràdio mallorquina que també va retransmetre en directe tot el simposi. En concret, podeu escoltar la conferència d’Albert Pont entre el minut 9 i el 29.

Algunes de les qüestions desenvolupades en la conferència varen refermar com Catalunya abans de l’annexió a Castella era una nació que complia tots els requisits d’un estat independent a nivell internacional i com el fet de denominar-se comtat era només una qüestió interna. “L’annexió a Castella va ser un acte il·lícit, un acte d’agressió”.

Publicitat
Publicitat

“Sobre l’actual procés d’independència és un error conceptualitzar-lo com si fos una secessió d’una part de l’Estat sinó que cal conceptualitzar-lo com si es tractés de la dissolució de l’Estat i de la seva corona”. “La independència de Catalunya ha de tenir com a efecte la dissolució de l’Estat Espanyol, car després altres territoris més o menys tard seguiran les mateixes passes”.

Quant a la nacionalitat de les persones que pertanyin al nou país hi ha dues doctrines diferents al respecte: la dels que consideren que tots els habitants tindran doble nacionalitat i la dels que pensen que el vincle [amb Espanya] es trencarà i se n’adquirirà un de nou, el català. Això no vol dir que els ciutadans que vulguin puguin mantenir la nacionalitat espanyola, però serà com una norma subsidiària. Albert Pont afegeix que és important que un país tingui nacionals propis a fi de no generar dubtes sobre el seu estatus.

En la conferència també es tractà sobre la transmissió de béns i deutes: “En cas de secessió ens haurem de repartir el deute en funció del pes (actualment estem pagant el 31%) […] El deute estarà reconegut en funció del reconeixement internacional”…

El simposi també va comptar amb les conferències de Karl Albrecht Schachtschneider, màxima autoritat europea en el procés d’independència de Kosovo, que exposà La Pertinença a la UE dels Estats Secessionaris i d’Alfred-Maurice de Zayas, relator Especial de l’ONU, la conferència del qual tractà sobre El desenvolupament progressiu del Dret Internacional: la realització del dret a l’autodeterminació com a estratègia per al manteniment de la pau.