Moment de la presentació de l'informe als europarlamentaris
Moment de la presentació de l'informe als europarlamentaris
image_pdfimage_print

Aquest matí (14/3/2016) la Plataforma per la Llengua ha presentat l’informe “Si me hablas en catalán se suspende el juicio”. Els drets lingüístics en via morta, amb 37 discriminacions lingüístiques greus produïdes en tan sols dos anys i mig. Aquests casos se sumen als denunciats amb anterioritat amb l’informe “En Español o nada”. 40 casos de discriminació lingüística a les administracions públiques, presentat el 2013.

Es tracta de 37 nous casos que vulneren la legalitat, tenint en compte no només les lleis estatals o autonòmiques, sinó també que Espanya és un estat que ha ratificat de la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries i que, per tant, no pot discriminar els parlants d’aquestes llengües ni mantenir en el seu ordenament jurídic cap normativa que impedeixi d’usar-les.

Els casos recollits són tan sols una part de les discriminacions de caràcter lingüístic que es produeixen. Les víctimes d’aquestes vexacions il·legals no denuncien en més d’una ocasió els casos ni els posen en coneixement de les entitats en defensa de la llengua per desconeixement o perquè tenen interioritzada com a normal una situació de subordinació dels parlants de les llengües minoritzades respecte les persones que utilitzen llengües més fortes.

Publicitat
Publicitat

La presentació de l’informe ha estat feta a l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona i ha comptat amb la presència dels europarlamentaris Marina Albiol (Esquerra Unida del País Valencià), Ramon Tremosa (CDC), Josep M. Terricabras (ERC), Francesc Gambús (Unió) i Ernest Urtasun (IC-EV). La Plataforma per la Llengua els ha entregat l’informe perquè puguin exposar-lo, posar-lo en debat i fer-ne seguiment mitjançant els canals europeus disponibles. Aquest mateix dijous 17 de març, a les 10.30h i a proposta de l’europarlamentaria Marina Albiol, es celebrarà un debat sobre els drets lingüístics a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu. En aquesta comissió es presentaran per primera cop 5 dels casos recollits en l’informe. Per primera vegada, les discriminacions lingüístiques seran tractades en aquesta Comissió europea enlloc de la Comissió de cultura.