image_pdfimage_print

Els territoris integrants de la Identitat Territorial Lafkenche reunits en el V Congrés Lafkenche els dies 5, 6 i 7 de febrer de 2016, a les comunes dels Álamos i Lebu, varen acordar:

  • Reafirmar l’acord establert en Congressos anteriors per lluitar per una Nova Constitució, a través del mecanisme de l’Assemblea Constituent. Aquesta nova constitució ha de ser plurinacional i intercultural i garantir la nostra existència i drets col·lectius com a poble.
  • Ens mantindrem observants i alertes davant el procés constituent que està sent implementat pel govern.
  • Seguirem lluitant perquè als Lafkenche se’ns reconegui el dret a la mar fins a les 12 milles, exigint l’acreditació en base a TOTS els nostres usos consuetudinaris.
  • Demandem l’eliminació, a través de qualsevol mecanisme, de la llei de pesca, perquè es construeixi una llei legítima que consideri nostre accés col·lectiu als recursos pesquers.
  • Reafirmem l’aliança amb els pescadors artesanals per fer força comuna en la construcció d’una nova llei de pesca.
  • Continuem amb l’enfortiment intern de les comunitats i organitzacions Lafkenche.
  • Rebutgem enèrgicament la militarització i l’aplicació de la llei antiterrorista en els nostres territoris.
  • Seguirem lluitant per mantenir el control i recuperació del nostre territori en matèria de: terra, aigua, mineria, energia i forestals; i vigilants a la implementació de mega projectes en els nostres territoris.
  • S’incorporen a la Identitat Territorial Lafkenche els territoris d’Aysén i Quellón (Illa de Chiloé), ampliant la nostra acció des d’Arauco a Puerto Aysén.

Hem complert amb els objectius d’aquest congrés: ens hem format, enfortit i unit, el que renova el compromís de continuar avançant en la reivindicació dels nostres drets col·lectius. Ens autoconvoquem a Tirúa 2018 per seguir traçant el nostre futur com Maputxe Lafkenche.

Territorios Mapuche Lafkenche d’Arauco, Yani, Lebu, Los Álamos, Ponotro Cañete, Huentelolén, Tirúa Norte, Quidico, Tirúa Sur, Carahue, Budi, Trewako, Toltén, San Juan de la Costa, Hualaihué, Quellón i Aysén.

Publicitat

Acompanyaren el desenvolupament del V Congrés Lafkenche les següents organitzacions polítiques i socials: Federación de estudiantes Mapuche, FEMAE; Federación de estudiantes Universidad de Concepción, FEC; Federación de estudiantes Universidad de Santiago FEUSACH; Federación de estudiantes Universidad Católica de Temuco; Federación de estudiantes Universidad de La Frontera; Izquierda Autónoma; Revolución democrática; Unión nacional estudiantil, UNE; Movimiento Marca AC; Partido comunista Biobio; Mesa comunal de pesca de Lebu; Agrupación de boteros de Lebu; Sindicato de Pescadores de Tirua; Asociación de comunas con alcalde mapuche; Consejo de Defensa del Patrimonio Pesquero de Chile, CONDEPP.