image_pdfimage_print

En el marc de la celebració del Dia Internacional dels Monuments i Llocs, el 18 d’abril, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) organitza per primera vegada l’EntreVeus, el festival de narració oral a monuments i llocs històrics de Catalunya. Es tracta d’una nova proposta que se centra en la paraula com a eina de reflexió i de connexió amb el patrimoni, amb el protagonisme d’històries diverses que tornen a habitar aquests llocs i que en permeten conèixer-los d’una manera diferent.

Quatre espectacles, en quatre dies, entre 18 al 21 d’abril, que vincularan narració oral i música a quatre monuments de l’ACPC: Palau Moja de Barcelona, Monestir de Sant Pere de Rodes al Port de la Selva (Girona), la Roca dels Moros del Cogul (Lleida) i la Cartoixa d’Escaladei (Tarragona).

Els quatre espectacles són gratuïts, però cal fer reserva prèvia. Tots ells disposaran d’interpretació en llengua de signes. A més, al finalitzar cada espectacle s’oferirà una copa de vi que ens permetrà assaborir el territori i compartir l’experiència viscuda.

Publicitat

La direcció artística del festival EntreVeus s’ha encarregat a Patricia McGill qui ha bastit un programa que arrenca amb les històries cantades d’Els Amics de les Arts i que uneix algunes de les figures més rellevants de la narració oral en l’àmbit nacional, com la mateixa McGill, Yoshi Hioki o Jordina Biosca. Les seves històries s’entrellaçaran amb la música d’artistes de la talla de Ravid Goldschmidt, un dels principals intèrprets de handpan; María Toro, flautista de trajectòria internacional; Mercedes Ruiz, violoncel·lista especialitzada en interpretació històrica, o Guillermo McGill, bateria de referència del flamenc-jazz.

El festival començarà el dia 18 d’abril, a les 19 hores, al Palau Moja de Barcelona, amb Els Amics de les Arts que ompliran el Saló del Vigatà de músiques i històries amb l’espectacle que porta per nom “Cantar una història”. En un format íntim i en un entorn privilegiat, el Joan Enric, el Ferran i el Dani cantaran històries i explicaran cançons, on el Palau Moja esdevindrà un personatge més de les seves tonades. La seva presència al festival vol posar el focus en la trobada d’arts i de patrimoni material i immaterial que vol ser l’EntreVeus.

La imponent església del Monestir de Sant Pere de Rodes acollirà, el 19 d’abril a les 19 hores, les històries del narrador japonès Yoshi Hioki, acompanyades de les notes musicals del violoncel de Mercedes Ruiz amb música de Bach. “El cocodrilo y Bach” és el títol de l’espectacle que farà vibrar els oients i els submergirà en l’oceà de la paraula. Aquest espectacle s’oferirà en castellà.

El 20 d’abril a les 12 hores, al Centre d’Interpretació de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul, sonaran música i paraules que canten i conten la nostra petjada al món des de l’origen del temps. “contARTe Rupestre” és l’espectacle que transita per històries mitològiques i contes populars, amb la veu de Patrícia McGill, la flauta de María Toro i la percussió de Guillermo McGill.

El dia 21 d’abril a les 12 hores, la narració de la Jordina Biosca i el so del handpan de Ravid Goldschmidt, ressonaran a la recentment restaurada església de la Cartoixa d’Escaladei. El seu espectacle “Místics” parla de creure i dubtar, d’afirmar o de sumir-se en la incertesa, de místics d’abans i d’ara.

La celebració del Dia Internacional dels Monuments i Llocs, el 18 d’abril, és una jornada que està impulsada des del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), un organisme associat amb la UNESCO.