image_pdfimage_print

La nova convocatòria de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) per a la contractació d’investigadors d’excel·lència internacional ofereix 20 posicions de professor d’investigació sènior en els àmbits de les Ciències de la vida, les Humanitats i les Ciències Socials. La nova crida del programa, finançat pel Departament de Recerca i Universitats, s’adreça a investigadors i investigadores en fase d’expansió de la seva carrera acadèmica amb un currículum consolidat de recerca. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 5 de març.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha subratllat la importància d’ICREA en el conjunt del sistema de coneixement de Catalunya com a instrument per a la retenció i captació de talent de primer nivell, adreçada tant a investigadors i investigadores atrets per l’excel·lència del sistema català com per aquells i aquelles que volen tornar. En aquest sentit, el conseller Nadal ha recordat que “ICREA ha estat i seguirà sent una eina determinant en la prioritat del Govern per atreure el millor talent i apuntalar la ciència com a eix de la societat i l’economia del nostre país”. A més, el conseller Nadal ha defensat el fet que “les convocatòries ICREA estiguin en plena sintonia amb l’esperit de la Llei de la ciència que ara compleix un any de l’entrada en vigor, impulsant la internacionalització del sistema, el relleu generacional i els resultats i el prestigi de la recerca feta a casa nostra”.

El programa de captació de talent científic i acadèmic d’excel·lència va veure incrementat el seu pressupost l’any 2023 amb 6,2 milions d’euros més, fins a un total de de més de 40 milions. L’aposta del Govern per ICREA i la augment de la seva dotació ha permès consolidar l’oferta de 20 noves places anuals que es va reprendre l’any 2022 per primer cop des de 2013.

Publicitat
Publicitat

Impacte científic i captació de fons

Els professors d’investigació ICREA formen una comunitat de 276 científics internacionals, amb 30 nacionalitats representades, i pertanyents a totes les àrees del coneixement, distribuïts en institucions de recerca del sistema català de coneixement: universitats (130), centres de recerca (116), centres CSIC (16) i altres institucions (14), segons les últimes dades disponibles (corresponents a 31 de desembre 2022).

Els investigadors ICREA presenten un enorme impacte pel que fa a producció científica, captació de fons competitius i dinamisme, encara que representen menys de l’1% del total del personal de recerca a Catalunya.

Pel que fa al percentatge d’investigadors entre els de major índex d’impacte, ICREA se situa com a una de les principals institucions científiques del món. Amb un total de 2.185 publicacions l’any 2022, gairebé una tercera part de les quals està entre el 10% més citades de llurs respectives àrees, per sobre d’institucions com MIT, CalTech, Stanford University, o Harvard University.

A més, vuit professors de recerca ICREA han estat inclosos entre l’1% més citats arreu del món el 2022, segons Clarivate Analytics.

Els investigadors ICREA també són claus en l’obtenció d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les sigles en anglès) per a projectes d’excel·lència a Catalunya: reben el 50% de les diferent modalitats d’ajuts europeus a la recerca contribuint de manera molt destacada al bon posicionament del sistema de coneixement català a escala comunitària.

En relació a la innovació i la transferència de coneixement, han generat un total de 41 empreses spin-off que en el seu conjunt han generat de manera directa 154 llocs de treball altament qualificats i han captat ja 294 milions d’euros en fons. Les patents derivades de recerques ICREA han generat 123 tecnologies llicenciades, amb una seixantena de companyies que les exploten. La institució estima, a més, que cada investigador ICREA crea fins a 6,7 llocs de treball de mitjana amb els fons competitius que atrau vers Catalunya.

Atracció i retenció de talent investigador

Des de l’any 2001, la Institució ICREA dóna resposta a la necessitat de disposar de noves fórmules de contractació per competir en condicions d’igualtat amb altres sistemes de coneixement i facilitar la integració de referents de recerca internacionals. Al llarg de dues dècades en funcionament, ha esdevingut una peça clau en l’èxit del sistema de recerca de Catalunya.

ICREA ofereix posicions d’investigador a través d’un procés de selecció internacional, competitiu i independent, orientat exclusivament a l’excel·lència, per tal de fer recerca a universitats, centres de recerca i grans infraestructures científiques de Catalunya. Els seus criteris es basen en invertir en persones i no en projectes, oferir llibertat i confiança als investigadors, i seleccionar i avaluar estrictament la seva tasca amb criteris de meritocràcia.