image_pdfimage_print

El Govern i 3Cat han presentat dilluns la creació d’una plataforma de continguts educatius en català, amb l’objectiu d’esdevenir referent a Catalunya per a escoles, docents, famílies i alumnes. La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, i la presidenta de 3Cat, Rosa Romà i Monfà, han signat el protocol d’actuació per fer-ho realitat.

La nova plataforma educativa s’adreça a totes les etapes educatives i està vinculada al currículum escolar. Cal tenir en compte que actualment el sistema educatiu té més d’un milió i mig d’alumnes escolaritzats i cap plataforma de continguts audiovisuals pròpia en llengua catalana. Es tracta, per tant, d’una necessitat davant la manca generalitzada d’oferta de continguts educatius en català, i davant les dades que demostren que el 71% dels estudiants de primària i secundària de Catalunya consulten continguts audiovisuals per aprendre, però que majoritàriament són en una llengua diferent del català.

Precisament, la creació i ús de continguts educatius en català als centres és una de les propostes del Consell Lingüístic Assessor per promoure l’ús del català a l’escola, en l’informe de juny de 2022. Així, la mesura 43 estableix que “s’incrementarà l’oferta de materials audiovisuals en català (i en occità) susceptibles de ser utilitzats com a suport a la docència”; i la 44 determina que “es crearà un òrgan de coordinació entre el Departament d’Educació, Política Lingüística i 3Cat per apropar els continguts de 3Cat a les aules, i promoure l’ús de la llengua catalana”. Un acord signat entre totes dues institucions per establir un protocol de treball per crear la plataforma compleix, per tant, amb les recomanacions del Consell.

Publicitat
Publicitat
Fotografia matemàtiques

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha destacat que “aquesta plataforma neix per fer la vida més fàcil als nostres docents, que també ens reclamaven aquest recurs. I per donar un espai educatiu de qualitat i confiable a les nostres famílies. Aquesta serà també una eina d’impuls a la llengua catalana important”. Per la seva banda, la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, ha manifestat que “3Cat incrementarà l’oferta de continguts digitals en català per oferir noves i millors eines als estudiants i impulsar la llengua catalana”.

Plataforma pionera a l’Estat

El Departament d’Educació i 3Cat treballen ja conjuntament per a crear continguts audiovisuals educatius. A través de la Junta Central de Direccions, s’està fent participar també els centres educatius i els docents per identificar les necessitats en la producció de nous continguts. En una primera fase, s’oferiran continguts de nova producció en vídeos de curta durada –entre tres i cinc minuts- en àrees de coneixement com les següents, entre d’altres:

  1. -Matemàtiques. Exemple: Què és el nombre pi?
  2. -Història de Catalunya. Exemple: Tarragona, capital de l’imperi romà?
  3. -Canvi climàtic. Exemple: Extinció d’espècies.
  4. -Grans artistes universals. Exemple: Ramon Casas, denúncia social a través de la pintura.
Fotografia avió recurs educatiu

D’altra banda, l’acord signat avui entre 3Cat i el Govern també preveu fer ús dels continguts educatius ja existents a l’entorn SX3 i 3Cat. S’organitzaran en una plataforma única, per àmbits temàtics i per etapa educativa, i amb accés gratuït en format web, app i smartTV. Així mateix, també estaran disponibles a YouTube. D’aquesta manera, els centres educatius podran disposar de material d’aprenentatge amb la validació i segell del Departament d’Educació, en la primera oferta a l’Estat d’aquestes característiques. Bona part dels països i estats amb llengua i cultura fortes han creat plataformes de continguts audiovisuals curriculars, com ara Lumni a França, Rai Scuola a Itàlia o BBC Bitesize a la Gran Bretanya.

Amb aquesta proposta de conjunció del món educatiu i audiovisual, el Departament d’Educació i 3Cat volen reforçar la seva vocació de servei públic com a referent de continguts educatius en català, posant aquests continguts a l’abast de tota la comunitat educativa de forma accessible, senzilla i gratuïta. La previsió és que el projecte es faci efectiu abans de començar el curs 2024-2025.

A continuació, pots descarregar un vídeo del projecte: https://we.tl/t-6qO5k6ySpj