image_pdfimage_print

Una seixantena de persones han participat aquest mes de novembre a la prova pilot que el Departament de Drets Socials ha posat en marxa per fomentar l’ús del català en l’àmbit dels serveis socials, emmarcat en el compromís del Govern per millorar la situació de la llengua catalana.

A la formació hi ha participat equips directius d’equipaments i serveis propis i de gestió delegada d’atenció a la gent gran, persones amb discapacitat i educadors dels centres d’infància i adolescència.

La formació buscava conèixer les causes dels hàbits lingüístics entre la població catalanoparlant i els efectes que tenen en la salut social del català, adquirir recursos i competències per a fer servir el català en el context laboral, així com aprendre a intervenir estratègicament sobre els prejudicis més habituals que afecten la selecció de llengua en el context laboral, entre d’altres qüestions que també ha abordat.

Publicitat
Publicitat

Pla de foment del català

Aquesta prova pilot s’emmarca en el Pla de foment del català en què està treballant el Departament de Drets Socials per garantir els drets lingüístics dels usuaris dels serveis del Departament a ser atesos i cuidats en català, així com per vetllar per l’aprenentatge del català als infants i joves a càrrec de les administracions catalanes.

Assolir aquests objectius implica garantir que els requisits de coneixement del català siguin els mateixos en tots els centres –propis, concertats i de gestió delegada–; millorar la capacitació dels professionals en la llengua catalana; conscienciar els professionals dels serveis socials de la necessitat de fomentar l’ús del català com a eina d’igualtat d’oportunitats; i donar eines als professionals.

En el marc d’aquest pla es farà una revisió de la normativa i es faran accions de formació, sensibilització i difusió. A més, la prova pilot feta ara servirà d’experiència per engegar per als propers dos anys un desplegament formatiu més extens d’assertivitat lingüística.

Conferència

En aquesta mateixa línia, aquest proper dijous 30 de novembre tindrà lloc online la conferència “I si parlem (més) en català a la feina? Trenquem tòpics lingüístics en l’àmbit de l’atenció social” per reflexionar sobre aquesta qüestió.