image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha anunciat des de Seül que el Govern està començant a elaborar un pla de treball per impulsar i coordinar les relacions entre tots els seus departaments i les institucions de Corea, el Pla Corea.

Ho ha fet després de les trobades que han tingut, junt amb el president Pere Aragonès, durant les primeres jornades del viatge institucional a Corea. Avui han mantingut una reunió al Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme. La trobada ha permès compartir les prioritats que tindrà la nova delegació del Govern a Corea del Sud.

El Pla Corea permetrà establir un marc de relacions estables entre els governs i tots els seus departaments, però també entre els diversos actors de la societat civil i empresarial dels dos països. En declaracions a la premsa, Serret ha explicat que “el pla de treball serà plurianual i ajudarà a estructurar més i millor les relacions de confiança amb Corea del Sud, un país estratègic des de fa molts anys per Catalunya”.

Publicitat
Publicitat

Des de fa molts anys, el govern català compta amb un pla similar, el Pla Japó, per vehicular les relacions amb el Japó, en coordinació amb l’executiu nipó. Fruit del balanç positiu que en fan els dos països, el Govern elaborarà un pla similar per vehicular les relacions amb la República de Corea.

El Govern estreny lligams amb la Unió Europea 

Aragonès i Serret també s’han reunit l’ambaixadora de la Unió Europea a Corea del Sud, María Castillo, amb l’objectiu de continuar intensificant les relacions amb les institucions europees i coordinar estratègies en matèria d’acció exterior. “Volem estar alienats i col·laborar amb les estratègies europees. També ho farem d’aquí uns dies al Japó”, ha dit Serret als mitjans.

La trobada ha servit per detectar diversos àmbits que són prioritaris per al Govern i també ho són per a les relacions entre la Unió Europea i la República de Corea, com la transició digital, la transició verda, el multilateralisme, la mobilitat d’estudiants, la política industrial o la gestió d’emergències.

En aquest sentit, un dels sectors on precisament hi ha més coordinació entre el Govern i la Unió Europea és en la cooperació al desenvolupament. De fet, avui el Govern ha aprovat una aportació d’1,5 milions d’euros a la Comissió Europea per participar i finançar un projecte europeu per combatre la violència de gènere a Moçambic.

En el seu viatge institucional a Tunísia el mes de juny, la consellera Serret ja es va trobar amb el representant de la Unió Europea, i també té previst fer-ho en el viatge al Japó d’aquesta setmana.