image_pdfimage_print

Les empreses catalanes han captat 71 milions d’euros dels fons europeus Next Generation assignats a la darrera convocatòria per a projectes de col·laboració publicoprivada en l’àmbit de la recerca i el desenvolupament. Segons càlculs del Govern, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- del Departament d’Empresa i Treball, aquesta xifra suposa el 35,7% del total del pressupost assignat per a tot l’Estat, que supera els 200 milions d’euros i és una de les més grans en l’àmbit dels fons europeus.

Es tracta, concretament, de la resolució provisional de les subvencions que coordina l’Agència Estatal d’Investigació amb l’objectiu de promoure el desenvolupament conjunt empreses i entitats de recerca de noves tecnologies, productes i serveis, i l’aplicació empresarial d’aquestes innovacions. Així, aquests ajuts busquen impulsar la col·laboració publicoprivada per afavorir l’R+D, la transferència de coneixement al mercat, així com la incorporació de resultats cientificotècnics que permetin desenvolupar noves tecnologies, productes i serveis amb aplicació empresarial. Aquests projectes també promouen la creació de spinoffs i de noves patents.

En total, 226 empreses, universitats i centres de recerca catalans han rebut fons d’aquesta convocatòria (el 29% del total de l’Estat). Aquestes companyies i entitats han participat en 82 projectes en consorci amb altres empreses catalanes o de l’Estat.

Publicitat
Publicitat

Tenint en compte la naturalesa d’aquest programa, la majoria d’iniciatives s’emmarquen en l’àmbit de la recerca científica i de la salut, però també destaquen projectes de la indústria 4.0, la mobilitat sostenible o els materials avançats. Així, per exemple, s’hi troben projectes per impulsar el desenvolupament de noves vacunes i tractaments per a malalties; per investigar noves fonts de proteïna alternativa, o per fomentar la indústria 4.0 i les smart factories, entre d’altres.

Assessorament per accedir als fons europeus

En aquest sentit, des de l’obertura de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ a finals del 2021 s’han assessorat més de 1.900 empreses catalanes per accedir a convocatòries de fons Next Generation EU. A més, del total d’empreses catalanes que han aconseguit finançament un 22% han rebut l’assessorament d’aquesta Oficina

Actualment hi ha prop de 6.000 inscrits al servei d’alertes personalitzades per conèixer les convocatòries que més s’adapten als seus projectes empresarials. També destaca el fet que s’han registrat més de 8.000 participants a les sessions organitzades per l’agència per conèixer com accedir als fons Next Generation EU.

1 COMENTARI

  1. La col•laboració publicoprivada és una de les grans enganys de la nostra època. Paraules molt boniques que en els temps de corrupció que vivim esdevenen la porta de grans negocis amb grans beneficis per a les grans corporació amb cobertura pública.

Comments are closed.