image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha exposat aquest dimarts a Nova York les mesures impulsades pel Govern per adaptar-se als impactes del canvi climàtic a Catalunya. Ho ha fet en el marc d’un acte per compartir projectes innovadors a l’hora de donar resposta als reptes globals vinculats a l’aigua, com la sequera, i a l’energia, com ara la transició verda. Sota el títol “Innovative approaches to the water-energy nexus at regional level”, l’esdeveniment ha estat coorganitzat per la xarxa internacional Regions 4 i el Govern de Flandes en el marc del Fòrum Polític d’Alt Nivell de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible que està tenint lloc aquesta setmana a Nova York.

Durant la seva intervenció, Serret ha subratllat “el gran impacte del canvi climàtic” a la regió mediterrània, davant del qual “necessitem una resposta estructural i transversal”. En són exemple els esforços dedicats pel Govern el darrer any a gestionar la situació actual de sequera a Catalunya i a preparar el país per a un futur amb escassetat d’aigua, o també adreçats a apuntalar la transició energètica, per exemple amb la creació d’una empresa pública d’energia, L’Energètica. “Ens cal actuar ràpidament i reforçar la capacitat per generar energia”, ha insistit Serret davant de representants de governs d’arreu del món.

La consellera Serret ha compartit aquesta sessió sobre innovació en la governança per implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a les regions amb el ministre president de Flandes, Jan Jambon, i amb ministres i representants dels governs de Yucatán (Mèxic), Córdoba (Argentina), el País Basc, Gossas (Senegal) o el Quebec. En l’acte també hi ha participat Daniel Pérez, director de l’Energètica, que ha explicat el procés de creació de l’empresa pública d’energia de Catalunya com a exemple de bona pràctica del Govern per accelerar la transició energètica.

Publicitat
Publicitat

Compromís amb l’Agenda 2030

Durant la sessió celebrada a Nova York, la titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha compartit alguns projectes que el Govern està tirant endavant per assolir el full de ruta per al desenvolupament sostenible marcat per les Nacions Unides, l’Agenda 2030, ara fa vuit anys. En aquest sentit, l’Agenda Rural de Catalunyal’Estratègia Alimentària de CatalunyaProspectiva Energètica de Catalunya 2050, la Taula Nacional de l’Aigua o l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic, entre d’altres, són algunes de les iniciatives que s’han impulsat els darrers anys per aterrar a Catalunya els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Serret també ha recordat que el Govern va crear el 2020 l’Aliança Catalunya 2030, una gran coalició de país oberta a tota la societat catalana per compartir informació, recursos i bones pràctiques, així com impulsar iniciatives conjuntes per assolir els ODS. Actualment, aquest partenariat té gairebé 80 membres entre entitats públiques i privades.

Serret ha aprofitat, a més, per compartir l’aposta ferma del Govern per impulsar la macroregió mediterrània, una iniciativa liderada per Catalunya amb la regió francesa Provença-Alps-Costa Blava amb l’objectiu d’enfortir la cooperació a tota la regió per abordar els reptes i les amenaces a les quals ha de fer front. “La macroregió mediterrània té l’objectiu de fer front al canvi climàtic, actuar en àmbits com la gestió de l’aigua o dels residus, i assegurar un impacte real a la regió”, ha explicat la consellera, que ha assegurat que “el futur de la Mediterrània és clau per al futur d’Europa i involucra els actors de totes les ribes”.

Sobre Regions 4

Regions 4 és un exemple de la llarga tradició de relacions multilaterals del Govern. Es tracta d’una xarxa internacional de governs regionals que treballen a favor del desenvolupament sostenible, de la qual Catalunya en forma part des de la seva creació el 2002. Actualment, Regions 4 representa 41 territoris de 21 països en 4 continents.

Segona jornada a Nova York

La consellera Meritxell Serret ha participat en l’acte organitzat per Regions 4 i el Govern flamenc en el marc del viatge institucional que fa aquesta setmana a Nova York per portar la veu de Catalunya a l’edició d’enguany del Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’ONU. Aquest vespre, Serret es reunirà amb el comissari d’Afers Internacionals de la Ciutat de Nova York, Edward Mermelstein, per conèixer l’experiència del hub diplomàtic de la ciutat i compartir bones pràctiques per potenciar el programa que ha posat en marxa el Govern per al cos consular acreditat a Barcelona. La capital catalana és, de fet, la quarta ciutat, darrere de Hong Kong, Nova York i Hamburg, amb més representació consular.

Avui també es reunirà amb representants d’UNICEF per parlar sobre el projecte Giga, la iniciativa insígnia d’aquesta agència de les Nacions Unides i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) per connectar totes les escoles del món a internet el 2030. Catalunya acollirà una seu del projecte al centre d’innovació urbana Ca l’Alier, a Barcelona, i aportarà 6,5 milions d’euros al projecte entre 2023 i 2024.