image_pdfimage_print

Plataforma per la Llengua denuncia que Maria Eugènia Gay va ignorar diverses denúncies administratives de l’entitat contra agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que havien discriminat lingüísticament ciutadans catalanoparlants. Gay tenia la responsabilitat, com a delegada del govern espanyol a Catalunya, d’obrir expedients sancionadors als agents per investigar els fets i depurar responsabilitats, atès que hi havia proves de les infraccions comeses per part dels agents. Tanmateix, no només no ho va fer, sinó que en tots els casos va evitar respondre mitjançant el procediment legal pertinent i es va comunicar amb l’entitat a través d’un canal informal com és una carta. Per un d’aquests casos, a més, Plataforma per la Llengua ha acabat presentant un recurs a la Direcció General de la Policia perquè exigeixi a la delegació del govern espanyol a Catalunya l’apertura del procediment sancionador a l’agent. Maria Eugènia Gay ha de prendre possessió del càrrec de regidora del PSC a Barcelona aquest dissabte, 17 de juny.

Una de les denúncies que Gay va evitar investigar és la d’uns guàrdies civils que a l’agost del 2021, en un control a Baro (Soriguera), al Pallars Sobirà, van exigir a una conductora que els parlés en castellà i, com que s’hi va negar, la van castigar demanant-li la documentació i escorcollant-li el cotxe. Aquest gener, Gay va respondre la denúncia de Plataforma per la Llengua amb una carta en què justificava l’actuació policial fent-se seves les paraules del cap de la zona de la Guàrdia Civil. En la resposta de la delegada, s’explicitava l’exigència (il·legal) a la ciutadana perquè parlés en castellà i la justificava perquè considerava que havia estat “educada i respectuosa”.

La inacció també va ser la resposta de Gay a la denúncia contra els agents del Grup Operatiu d’Estrangers de la policia a l’Aeroport del Prat, que a l’octubre van sol·licitar per escrit a un advocat que s’hi comuniqués en castellà i que li van transmetre que no estaven obligats a entendre “el dialecto catalán”. En aquest cas, l’única resposta a la denúncia va ser l’anunci, el gener, que se sol·licitaria un informe a la Prefectura Superior de la Policia de Catalunya. No obstant això, mig any més tard, els denunciants encara no han rebut cap informació més.

L’exdelegada a Catalunya també va decidir no investigar la denúncia de l’ONG del català contra un agent de la comissaria de la Policia Nacional a Puigcerdà que aquest gener va exigir a un advocat, per correu electrònic, que presentés en castellà les al·legacions d’un procés administratiu. Un cop més, tot i que l’entitat va presentar proves documentals que acreditaven el comportament infractor de l’agent, Gay també va evitar investigar els fets.

En la seva resposta, que data del 8 de març i que es fa a través d’una carta i no seguint els canals establerts per als tràmits administratius, Gay respon la denúncia administrativa de l’entitat rebaixant-la a una mera “comunicació” i justifica l’actitud de l’agent. Segons la versió que dona Gay, “el funcionari no tenia intenció d’exigir que aquestes al·legacions es realitzessin en castellà”, sinó la voluntat d'”agilitzar el procediment, evitant el tràmit de la traducció, amb la finalitat de salvaguardar els terminis i garantir al màxim la protecció dels drets”. Davant de la manca d’investigació d’aquest cas, Plataforma per la Llengua ha presentat un recurs a la Direcció General de la Policia perquè exigeixi l’apertura del procediment sancionador a la delegació del govern.

Una resposta que posa de manifest la tolerància de Gay amb les discriminacions lingüístiques i que admet que els catalanoparlants reben un tracte pitjor 

L’entitat recorda que és il·legal que un agent sol·liciti a un ciutadà canviar de llengua en un procediment administratiu i considera que és molt greu que la delegació del govern espanyol a Catalunya, aleshores amb Gay al capdavant, emparés conductes contràries a la llei. Per a l’entitat, posar-se a valorar la intenció dels diferents funcionaris és totalment irrellevant, perquè el que ha de fer l’administració és valorar si la conducta es pot considerar una infracció i pot ser motiu de sanció segons el règim sancionador del cos policíac.

A més, per a l’entitat, la carta de Gay admet, de manera explícita, que l’Administració General de l’Estat tracta pitjor els ciutadans que fan servir el català en els procediments legals que els que fan servir el castellà. Així, la delegació del govern espanyol reconeix que qui fa servir el català s’exposa al risc que els seus procediments triguin més a resoldre’s, fet que és contrari a la igualtat de tracte entre llengües oficials que estableix l’actual jurisprudència sobre cooficialitat.

Les actuacions irregulars que van caracteritzar el mandat de Gay al capdavant de la delegació es mantenen amb el seu successor, i l’entitat li demana que rectifiqui 

Maria Eugènia Gay va ser fins a principis de març la delegada del govern espanyol a Catalunya, càrrec al qual va haver de renunciar per tal de convertir-se en la número 2 del PSC a Barcelona. Per a Plataforma per la Llengua, la seva etapa al capdavant de la delegació es va caracteritzar per les contínues actuacions irregulars que l’entitat ha denunciat. Unes actuacions, a més, que són impròpies d’una jurista que també va ser degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el més gran del país, i que, per tant, havia de conèixer la legislació millor que ningú. L’entitat defensa que, per tal que els drets lingüístics siguin garantits, és essencial que els treballadors públics de l’administració coneguin el català, però també que s’investiguin i se sancionin actituds com les que s’han denunciat. Només així serà possible erradicar-les i acabar amb la sensació d’impunitat que tenen els agents.

El nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha seguit de moment el mateix camí que la seva predecessora, i s’ha estrenat amb una actuació en què confirma a Plataforma per la Llengua que tampoc ha obert cap expedient sancionador per investigar el comportament discriminatori d’uns agents a l’estació de Figueres. Aquests agents van ser denunciats el febrer per exigir a un usuari que els parlés en castellà i per identificar-lo, escorcollar-lo i humiliar-lo quan ell no va cedir a les seves pretensions. L’usuari, a més, va ser denunciat per uns fets falsos que li han comportat una multa de 600 euros, emparada en el redactat de la “Llei Mordassa”. Segons Prieto, però, els agents van “actuar, en tot moment, d’acord amb els principis bàsics d’actuació” i van procurar “un tracte correcte i acurat” a l’usuari, “al qual van explicar els fins i motius de la seva actuació”.

Plataforma per la Llengua demana a Prieto que rectifiqui i que la delegació del govern espanyol es comprometi més en la defensa dels drets lingüístics que durant l’etapa liderada per Maria Eugènia Gay. Per a l’entitat, és necessari que Prieto posi fi a les actituds discriminatòries contra els catalanoparlants tan freqüents a l’administració general de l’Estat i, en especial, als cossos policials. Només així podrà diferenciar-se de la nefasta actuació de Gay al capdavant de la delegació, i de l’ús fraudulent de l’estat de dret que fan partits com el PP, Ciutadans o Vox motivats per una idea supremacista de l’administració pública.