Collboni present possessió com a alcalde de Barcelona | Font: Ajuntament de Barcelona
Collboni present possessió com a alcalde de Barcelona | Font: Ajuntament de Barcelona
image_pdfimage_print

La cursa entre ERC, Junts i en menor mesura la CUP per veure qui pactava més investidures amb el PSC ha portat aquesta força a guanyar una majoria de les alcaldies més rellevants de Catalunya o bé a formar part del seu govern.

Els socialistes han posat la cirereta al pastís pactant amb el PP la investidura de Collboni, la qual a més ha comptat amb els vots dels Comuns.

De les 11 ciutats amb més de 100.000 habitants, 8 tindran alcalde del PSC, 1 independent, 1 del PP i 1 de la CUP. A més, el PSC té l’alcaldia a la ciutat més poblada de 6 de les 8 vegueries i estarà al govern de 7 de les 8.

Vegueria de Barcelona

A la capital del país, Barcelona, en un moviment d’última hora que recorda el del 2019, Jaume Collboni substitueix a Ada Colau i ha estat investit amb els 10 vots del PSC, els 9 de Barcelona En Comú i els 4 del PP. Un total de 23 regidors dels 41 del ple municipal. Caldrà veure quin serà el cartipàs del govern Collboni, donat que els Comuns tenen molt d’interès a formar-ne part, però alhora els vots del PP eren condicionats al nivell d’influència que assolissin els Comuns.

A l’Hospitalet de Llobregat el PSC continuarà governant amb Núria Marín com a alcaldessa. Aquest cop amb 13 dels 27 regidors del consistori, a un de la majoria absoluta. El presumpte cas de corrupció del Consell Esportiu hauria passat factura als socialistes. Marín governarà en solitari amb una majoria suficient per no tenir problemes durant la legislatura.

A Terrassa Jordi Ballart repetirà com a alcalde. Ha estat investit amb els 11 regidors del seu partit, Tot per Terrassa, els 2 regidors d’ERC i els 2 de Junts. Està previst que els tres partits governin el consistori, cosa que significa ampliar a Junts el govern que hi havia fins ara.

A Badalona Xavier G. Albiol ha estat investit gràcies als 18 regidors que va treure la seva formació a les eleccions. És una majoria absoluta molt àmplia que li permetrà governar la quarta ciutat catalana amb molta comoditat.

A Sabadell Marta Farres ha recuperat la majoria absoluta pel PSC i ha estat investida amb els 14 regidors del PSC.

A Mataró David Bote ha estat investit amb els 11 regidors del PSC i 2 d’En Comú Podem. Conformaran un govern de 13 regidors, a un de la majoria absoluta.

A Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón enceta la cinquena legislatura com a alcaldessa amb els vots dels 17 regidors del grup municipal socialista al consistori. No caldrà que es preocupi, ja que a l’oposició hi queden tan sols 10 regidors.

Vegueria del Camp de Tarragona

Tarragona canvia d’alcalde. Rubén Viñuales, excap de llista de C’s el 2019, serà el nou alcalde del PSC a la ciutat. Ha estat investit únicament amb els 9 regidors socialistes. No hi ha majories absolutes alternatives, de manera que governarà amb una política de geometria variable. Caldrà veure si durant la legislatura incorpora algun partit més al seu govern.

A Reus és un dels municipis on ERC i Junts han competit per veure qui aconseguia abans un acord amb el PSC. Finalment, la candidata socialista Sandra Guaita ha estat investida amb els vots d’ERC i Ara Pacte Local (coalició entre Ara Catalunya i el PDeCAT). En total 15 regidors de 27, que a més tenen ja un acord de govern signat.

A Cambrils s’ha ajornat el ple, ja que el candidat de Nou Moviment Ciutadà ha presentat un recurs contenciós electoral davant el TSJC. De tota manera, molt previsiblement el socialista Alfredo Clúa serà investit amb la majoria absoluta dels 11 vots que conformen les quatre forces que ja tenen signat un acord de govern: PSC, ERC, Junts per Catalunya i En Comú Podem. En l’acord també s’estipula que el darrer any d’alcaldia recaurà en Camí Mendoza d’ERC.

A Salou Pere Granados renova l’alcaldia, aquest cop sota les sigles del PSC, a diferència del 2019 que va presentar-se per Junts. Ha estat investit amb el suport dels 8 regidors del seu grup municipal. No hi ha majories absolutes alternatives viables. Governarà en solitari amb la possibilitat que en algun moment incorpori alguna altra força política al seu govern.

A Valls s’hi mantindrà el govern de coalició entre Junts per Catalunya i ERC. Dolors Farré ha estat investida amb els 14 regidors que sumen els dos partits al consistori dels 21 que hi ha en total.

Vegueria de Girona

A Girona hi haurà per primer cop un alcalde de l’esquerra independentista, Lluc Salellas. Ha estat investit amb el suport dels 17 regidors de la Guanyem Girona – CUP, Junts per Catalunya i ERC que governaran plegats aquesta legislatura.

A Figueres Jordi Masquef ha estat investit gràcies als 13 regidors de Junts per Figueres que conformen una sòlida majoria absoluta que l’hi permetrà governar la ciutat amb total llibertat.

A Blanes quatre partits han unit els seus vots i arribeb a la majoria absoluta d’11 regidors que han servit per investir el candidat socialista Jordi Hernández. Han estat el PSC, Junts per Catalunya, el grup independent Grup Blanes i la coalició Blanes Sí – Ara Pacte Local que a més conformaran govern.

A Lloret de Mar el ple ha investit a Adrián Lamelas amb els 13 regidors que han sumat PSC, Junts per Catalunya i En Comú Podem que també han signat un acord de govern per la legislatura.

A Olot també s’ha ajornat el ple després d’un recurs al TSJC d’Activem Olot. De tota manera s’espera que Pep Berga repeteixi com a alcalde, ja que Junts per Catalunya i ERC han arribat a un acord de govern i tenen la majoria absoluta d’11 dels 21 regidors.

Vegueria de Ponent

A Lleida els socialistes també recuperen l’alcaldia. Fèlix Larrosa ha estat investit amb el suport dels 9 regidors socialistes i començarà la legislatura governant en minoria. Caldrà veure si al llarg de la legislatura acaba incorporant alguna força més al seu govern.

A Balaguer els socialistes també recuperen l’alcaldia. Lorena González serà la primera alcaldessa del municipi amb el suport de 9 dels 17 regidors que han sumat el PSC i Treballem per Balaguer – Ara Pacte Local, que a més tenen un acord per governar plegats.

A Tàrrega Alba Pijuan ha revalidat l’alcaldia gràcies al suport d’una majoria absoluta de 9 regidors conformada per ERC, la CUP i el PSC que tenen un acord de govern signat.

A Mollerussa Marc Solsona també revalida l’alcaldia, tot i haver perdut la majoria absoluta. Ha estat investit amb els vots del seu grup municipal Mollerussa Primer – Ara Pacte Local i del PSC que sumen 6 regidors dels 17 del consistori. Una majoria feble que haurà de cercar acords amb altres forces per poder aprovar les seves polítiques.

A Cervera Jan Pomés del PSC ha estat investit amb els vots d’aquest partit i de Junts per Catalunya. Un total de 8 dels 13 regidors del consistori, de manera que conformen una majoria absoluta. Aquestes dues forces tenen signat un acord de govern per la legislatura.

Vegueria de la Catalunya Central

A Manresa Marc Aloy ha revalidat l’alcaldia amb el suport de 13 dels 25 regidors del consistori. Al seu partit, ERC, s’hi han sumat el PSC i Impulsem Manresa – Ara Pacte Local, amb els quals governarà aquesta legislatura. No s’ha revalidat, doncs, el pacte entre ERC i Junts per Catalunya que hi havia la legislatura anterior.

A Vic, Albert Castells ha estat investit alcalde amb 10 dels 21 regidors del consistori. Són la suma dels vots dels regidors de Junts per Catalunya i Ara Pacte Local. Les dues forces governaran en minoria.

A Manlleu Junts per Catalunya i el PSC han investit a Arnau Rovira amb 12 dels 21 regidors. Les dues forces han signat un pacte de govern per la legislatura.

A Berga la CUP retindrà l’alcaldia. Ivan Sànchez ha estat investit amb els 8 regidors que sumen la formació anticapitalista i ERC que governaran la capital del Berguedà plegats durant quatre anys més.

A Torelló Marçal Ortuño ha estat revalidat com a alcalde amb els 8 regidors d’ERC. Els republicans governaran en minoria, ja que els falta un regidor per arribar a la majoria absoluta.

Vegueria del Penedès

A Vilanova i la Geltrú Juan Luís Ruiz del PSC ha estat investit alcalde amb els 13 regidors que sumen el PSC i En Comú Podem al consistori. Les dues forces tenen un acord i podran governar amb majoria absoluta.

A Igualada Marc Castells ha revalidat l’alcaldia amb el suport dels 10 regidors de Junts per Catalunya, un per sota la majoria absoluta. Iniciarà la legislatura governant en minoria.

A Vilafranca del Penedès Francisco Romero ha estat investit amb els vots dels 8 regidors del PSC d’un total de 21 que té el ple municipal. Iniciarà la legislatura governant en minoria.

Al Vendrell Kenneth Martínez del PSC ha estat investit amb els vots dels regidors del seu grup i del PP que sumen just la majoria absoluta (11 de 21). El PSC governarà en minoria però el PP s’ha ofert a donar estabilitat al govern.

A Sant Pere de Ribes Abigail Garrido ha estat investida amb la majoria absoluta de 13 dels 21 regidors que va obtenir el PSC el 28M. Governarà amb total llibertat els quatre anys vinents.

Vegueria de les Terres de l’Ebre

A Tortosa, tot i que l’actual alcaldessa va acostar-se a la majoria absoluta, amb 10 dels 21 regidors, s’ha conformat un pacte de tota la resta de partits del consistori (Movem Tortosa, ERC i CUP) que han investit a Jordi Jordan de la coalició entre Comuns i el PSC, Movem Tortosa. Conformaran un govern de coalició entre els dos primers partits i la CUP ha decidit quedar-se fora.

A Amposta Adam Tomàs ha revalidat l’alcaldia amb el suport dels 11 regidors del seu partit, ERC. Governarà amb majoria absoluta una legislatura més.

A La Ràpita el ple ha investit a Javier Reverté del PSC com a alcalde amb una majoria de 12 dels 17 regidors formada pel PSC, Junts per Catalunya, La Ràpita XXI – Ara Pacte Local i Futur La Ràpita – En Comú Podem que governaran plegats aquesta legislatura.

A Deltebre Lluís Soler ha estat investit amb 12 dels 21 regidors del ple que conformen el grup municipal de Junts per Catalunya. Soler governarà amb majoria absoluta.

A Alcanar Joan Roig també ha revalidat l’alcaldia amb 7 dels 13 regidors del ple del grup municipal d’ERC que li permeten governar amb majoria absoluta.

Vegueria de l’Alt Pirineu

A La Seu d’Urgell Joan Barrera ha estat investit amb els 8 regidors del PSC. El consistori té 17 regidors, de manera que l’hi falta un per la majoria absoluta.

A Puigcerdà Jordi Gassió ha estat investit amb el suport de 8 regidors dels 13 del consistori. Serà alcalde durant dos anys fruit de l’acord de govern entre Junts per Catalunya i la candidatura municipalista Futur per Puigcerdà. En la segona part del mandat Francesc Armengol de Futur serà l’alcalde.

A Tremp Sílvia Romero ha estat investida amb el suport dels 7 regidors del PSC. El ple té un total de 13 regidors, de manera que podrà governar amb majoria absoluta.

A la Pobla de Segur Marc Baró ha estat investit alcalde amb el suport dels 6 regidors d’ERC. El ple té un total d’11 regidors, de manera que podrà governar amb majoria absoluta.

Al Pont de Suert Iolanda Ferran ha estat escollida pel ple com a alcaldessa, la primera de la història del municipi, amb 6 dels 11 regidors del consistori. Governarà en minoria juntament amb el regidor del PSC que li ha donat suport.