image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat reconèixer oficialment el Casal Català de l’àrea de Washington DC (Estats Units) com a comunitat catalana a l’exterior. Aquesta nova incorporació se suma a la norantena de casals actius que figuren al Registre de comunitats catalanes a l’exterior amb reconeixement oficial de la Generalitat de Catalunya arreu del món. Amb aquesta incorporació, ja seran nou les comunitats catalanes als Estats Units reconegudes per la Generalitat.

Fundat el maig del 2021, el Casal Català de l’àrea de Washington DC impulsa accions per fomentar la llengua, les tradicions i la cultura catalana en aquesta zona. D’altra banda, el casal també pretén ser un punt de trobada de la comunitat catalanoparlant dels districtes de Columbia, Maryland i Virgínia.

Entre les activitats més destacades, organitzen trimestralment trobades socials i culturals com excursions pels diferents parcs de la zona de Washington D.C., Maryland i Virgínia i xerrades sobre humanitats, arts, ciència o tecnologia, amb l’objectiu de fomentar la cohesió social entre els membres del casal. Des de la comunitat catalana també fomenten la internacionalització de les tradicions catalanes celebrant la Diada Nacional, Sant Jordi, la revetlla de Sant Joan, la castanyada o Nadal, amb representacions dels pastorets.

Publicitat
Publicitat

Les comunitats catalanes a l’exterior

Les comunitats catalanes a l’exterior són un punt de trobada i referència, fomenten el vincle des de l’exterior amb Catalunya a través de la llengua, la cultura i altres àmbits, i promouen el coneixement del país col·laborant amb institucions i entitats de l’entorn. El reconeixement oficial com a comunitats catalanes a l’exterior permet que els casals puguin ser beneficiaris dels serveis, ajuts i prestacions que ofereix el Govern, participar en elConsell de la Catalunya Exterior i prendre part de les diverses trobades, entre d’altres.

Actualment, hi ha fins a 94 entitats oficialment reconegudes i en actiu arreu del món. La més antiga es va crear el 1840 a l’Havana (Cuba). Era la Societat de Beneficència de Naturals i Descendents de Catalunya, que tenia l’objectiu de donar ajut i suport a aquells catalans emigrats des de principis del segle XIX que es trobaven en situació de necessitat o precarietat.