image_pdfimage_print

El passat febrer va tenir lloc una reunió en què es van establir els termes de la col·laboració entre el Govern i diverses entitats, que s’han constituït en l’Aliança per a la Presència Digital del Català que  ha fet pública una nota sobre la seva composició i full de ruta.

Per encàrrec del Govern, l’Aliança ja treballa en l’elaboració d’un informe sobre la situació de la caiguda en el posicionament del català als cercadors d’Internet, elaborat a partir de l’anàlisi de dades de trànsit en webs que ofereixen contingut en català i en altres llengües. L’objectiu és analitzar la incidència que s’ha detectat als cercadors, que posicionen millor la versió del contingut en un idioma diferent al preferit per l’usuari, fet que castiga el català, i esbrinar-ne les possibles causes.

A partir dels primers resultats d’aquest informe, Govern i Aliança determinaran el full de ruta per treballar amb les grans empreses digitals i solucionar el greu problema de posicionament que s’ha plantejat.

Publicitat
Publicitat

Fundació.cat assumeix la secretaria tècnica de l’Aliança i Albert Cuesta n’és el secretari tècnic. Integren l’aliança Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

El món digital és crucial per al futur de la llengua i el Govern ha apostat decididament per reforçar digitalment el català. Projectes com AINAlínies de suport a la inclusió del català en projectes tecnològics i de videojocs i d’impuls a la presència de continguts en català en plataformes audiovisuals o eines per garantir el català en la contractació administrativa digital marquen aquesta línia de treball.

Per altra banda, el Departament de Recerca i Universitats, en col·laboració amb el Departament de Cultura mitjançant la Secretaria de Política Lingüística, incrementa aquest any de manera substancial els ajuts a programes que promouen el coneixement i l’ús de les llengües entre la comunitat universitària amb l’objectiu de fomentar el plurilingüisme i desplegar les mesures previstes en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya. Aquesta millora forma part de les 100 mesures que va aprovar el passat mes de novembre l’Executiu per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana i respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta que s’executa en coordinació amb tots els departaments.

Així, amb l’aprovació dels nous pressupostos, els ajuts Interlingua superen per primera vegada el milió d’euros destinats al foment del català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües, preferentment l’anglès. Amb una dotació d’ 1.050.000 euros, aquest programa incrementa un 35% l’aportació a les universitats de Catalunya per a actuacions de foment i ús de les llengües en l’àmbit universitari.

La convocatòria corresponent al curs actual prioritza els projectes d’acollida lingüística i cultural per als estudiants procedents de fora dels territoris de llengua catalana. Així mateix, aquests projectes d’acollida lingüística es complementaran amb cursos de preacollida en origen que s’organitzaran, juntament amb l’Institut Ramon Llull, en diverses universitats europees, amb l’objectiu que els estudiants Erasmus que arriben a les universitats catalanes adquireixin nocions de la llengua abans d’arribar a Catalunya.

Acreditació en terceres llengües

D’altra banda, també s’han incrementat els ajuts Parla3 destinats a estudiants de grau per a la formació i l’acreditació de terceres llengües, que superen igualment el milió d’euros. S’hi inclou una convocatòria específica per a becaris, amb un import de l’ajut per a cursos de terceres llengües de fins a 600 euros, i unes condicions especials que hi faciliten l’accés.

Finalment, el Departament de Recerca i Universitats s’ha marcat també com a prioritat assegurar la disponibilitat de manuals universitaris i obres de consulta en llengua catalana perquè el professorat i l’alumnat els puguin utilitzar en les diferents assignatures. Per aquest motiu, s’han convocat els ajuts MANUALS per valor de 120.000 euros, finançats en part per la Secretaria de Política Lingüística, destinats als serveis de publicacions de les universitats catalanes per a l’edició i traducció d’aquestes obres de referència. Aquests ajuts se sumen als que ja s’atorguen per a les tesis doctorals en català (TDCAT), que s’han incrementat de 500 a 600 euros per tesi defensada.

Tots aquests ajuts els gestiona l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca(AGAUR).