image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat l’Estratègia de Drets Humans de Catalunya, elaborada per la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, que marca el full de ruta del Govern en matèria de drets humans. L’Estratègia pretén reforçar la defensa i promoció dels drets humans en tots els àmbits competencials de la Generalitat, i amb aquesta idea, s’ha aprovat un programa de treball que es construeix amb el triple objectiu d’analitzar els avenços aconseguits fins al dia d’avui, detectar els reptes pendents i fixar les properes mesures a implementar.

En aquest sentit, el Govern se sent compromès en la defensa dels drets humans i aposta per millorar, de forma real i no només teòrica, tot allò que té a veure amb la seva aplicabilitat, ja que el reconeixement dels drets inherents als éssers humans és un procés en permanent evolució i actualització. Cal recordar que la defensa, promoció i garantia dels drets humans no és una tasca pendent només al sud global o als països sotmesos a dictadures, sinó que també a Catalunya i a Europa hi ha assignatures pendents i un ampli marge de millora, tant en matèria de drets socials, econòmics i mediambientals com de civils i polítics.

Diagnosi per àmbits

Publicitat
Publicitat

El document obre tres línies de treball que es començaran a desenvolupar el 2023 i tindran continuïtat en anys posteriors. En primer lloc, s’avaluarà el grau de compliment del Pla de Drets Humans de Catalunya 2020-2023, que va ser elaborat l’any 2017 pel Síndic de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, a petició del Govern de la Generalitat. Aquest pla, junt amb la Llei 19/2020, del 30 de desembre de 2020, d’igualtat de tracte i no discriminació, és un document de referència en matèria de drets humans a Catalunya.

Amb aquest document com a base, l’Estratègia agrupa els avenços que cal fer en sis grans àmbits d’anàlisi: democràcia igualitària, democràcia plural, democràcia participativa, democràcia paritària i interseccional, democràcia dels infants i democràcia garantista. Per a cada un d’aquests àmbits, es proposen diverses mesures que hauran d’implementar tots els departaments i que estan transversalment recollides en el Pla de Govern de la XIV legislatura. En conjunt, es recullen fins a 183 mesures.

A tall d’exemple, el document preveu la promoció de polítiques adreçades a persones en risc d’exclusió social, l’assoliment de la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits o l’atenció sociosanitària a les persones en totes les etapes de la vida, entre moltes altres.

Un pla estratègic per al 2030

La segona línia de treball de l’Estratègia és aterrar la diagnosi feta prèviament en l’elaboració d’un Pla estratègic de Drets Humans per la Catalunya del 2030, que es preveu aprovar a principis del 2024 i que situarà Catalunya com a país capdavanter en la defensa, promoció i garantia dels Drets Humans. Elaborat igualment per la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, el pla comptarà amb la participació de tots els departaments de la Generalitat i també amb les aportacions de persones expertes i entitats especialitzades, com el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible, entre altres.

Es vol disposar d’un document estratègic de mirada contemporània, centrat en la realitat catalana. Per aquest motiu, s’incorporaran propostes i projectes vinculats a les noves realitats del segle XXI i als drets humans emergents, tant els recollits en la Declaració Universal de Drets Humans de Monterrey (2007) com en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Alguns d’aquests drets emergents són el dret a l’aigua potable i al sanejament; el dret a una renda bàsica; el dret a una formació continuada i inclusiva; el dret a la pau; el dret a la diversitat sexual i a l’elecció dels vincles personals; el dret a la tutela de totes les formes de comunitat familiar; el dret a la ciutat; el dret a la mobilitat universal; el dret a la ciència, la tecnologia i el saber o el dret a la veritat i a la justícia.

75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans

Finalment, i com a tercera línia de treball, l’Estratègia també preveu per enguany l’organització dels actes de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada l’any 1948. La celebració és una oportunitat per reivindicar la vigència dels drets humans i subratllar-ne la importància. Es preveuen, entre d’altres, una exposició, la celebració d’actes a totes les vegueries, la publicació d’informes i treballs específics i un acte central el 10 de desembre de 2023, Dia Internacional dels Drets Humans. També es programaran una vintena de xerrades informatives, organitzades en col·laboració amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya.