image_pdfimage_print

Aquesta tarda, a les 18.30 hores, tindrà lloc a Tarragona el primer simulacre del Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) amb l’objectiu de practicar el confinament real de la població. L’exercici, que simularà una fuita de clor al Polígon Sud de Tarragona, afectarà més de 65.000 persones (que són les censades, ja que cal afegir-hi persones que hi treballen o hi circulen però no hi resideixen). La prova començarà a les 18.30 hores, quan està prevista l’activació de les 20 sirenes de risc químic (10 al municipi de Tarragona, 2 a La Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou) que cridaran al confinament més de 65.000 persones (entre residents, treballadors i persones que estiguin de pas) de 5 municipis: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

La data i horari de la prova (avui 2 de novembre a les 18.30 hores) s’ha consensuat amb els municipis amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. A més, es preveu que el confinament no s’allargui més de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Aquest simulacre s’emmarca en la implantació del PLASEQTA i pretén, principalment, que la població de l’entorn del polígon sud de Tarragona practiquin el confinament real com a principal mesura d’autoprotecció en cas de risc químic i identifiquin el so de les sirenes.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Un cop sonin les sirenes, es demana que la població participi activament a la prova i que tothom que es trobi a l’exterior es confini a casa o a l’edifici més proper, tanqui portes i finestres i aturi els aparells de climatització. A més, es recorda que l’evacuació NO és segura, que no cal anar a buscar als infants a l’escola o a les extraescolars, i que tampoc és segur quedar-se fins el vehicle. Al cap de 15 minuts aproximadament després del so d’alerta, a les 18.45 hores s’activaran les sirenes de fi d’alerta i es donarà per acabat el confinament.

Totes les accions que es realitzin durant el simulacre estaran orientades a practicar el confinament de la població i en aquesta ocasió (a diferència del que havia estat habitual fins ara) no se simularan accions operatives dels cossos d’emergències que no estiguin relacionades amb el confinament per donar tot el protagonisme a les mesures d’autoprotecció de la ciutadania.

Enviament d’alertes al mòbil i enquesta d’avaluació del simulacre

Durant el simulacre, es provarà també per primera vegada el sistema d’alertes al mòbil a la zona on sonaran les sirenes. Actualment el sistema està en proves i l’enviament es farà des del Ministeri de l’Interior. El missatge serà rebut pels telèfons mòbils que es trobin en algun moment entre les 18.30 i les 18.50 hores a la zona del simulacre (on sonen les sirenes i es demana el confinament) i es rebrà en català, castellà o anglès en funció de la llengua de configuració del sistema operatiu del telèfon.

Els protocols preveuen que, quan els sistema estigui implantat, les diferents comunitats autònomes tinguin la capacitat de fer l’enviament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil a través del sistema que ha desenvolupat el Ministeri, tot i que aquesta capacitat està en desplegament encara i en fase de proves.

A més, amb l’objectiu d’avaluar el funcionament del simulacre, s’ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir durant o després de la prova. És molt important que a ciutadania participi omplint l’enquesta per poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els propers exercicis.

Enllaç al qüestionari:

https://survey123.arcgis.com/share/8f676704ce6d490d8df721cc6534d724

Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) dels municipis de Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-Seca i els Agents Cívics de Salou faran tasques d’informació a la població que no estigui confinada i aconsellaran el confinament per reforçar l’acció formativa.

Accions de preparació del simulacre

Durant les primeres setmanes del mes de setembre es van realitzar 4 sessions formatives al voluntariat de Protecció Civil i els Agents Cívics dels municipis participants, per donar-los informació sobre la comunicació del risc químic i el simulacre de confinament. A les sessions hi van participar en total una quarantena de voluntaris i voluntàries, policies locals i agents cívics.

Durant el mes de setembre i octubre s’han realitzat també reunions amb associacions de veïns, entitats esportives, comunitats islàmiques, etc, on s’ha explicat el simulacre i les accions d’autoprotecció que el pla recomana. També hi ha hagut reunions amb activitats comercials, i establiments de tot tipus incloent els que acullen més persones com és el cas de PortAventura.

Aquestes sessions, algunes d’elles també destinades a la població en general de les zones afectades, han estat organitzades pels ajuntaments implicats i la Direcció General de Protecció Civil. En total, s’han fet 29 xerrades al veïnat i entitats: 13 a Tarragona, 8 a Reus, 3 a Vila-seca, 2 a la Canonja i 3 a Salou.

Per als mitjans de comunicació de la demarcació de Tarragona, també es va fer una sessió informativa al CAT112 de Reus el passat 19 d’octubre per explicar el funcionament i objectius de la prova.

Durant el mes d’octubre s’han començat a repartir els cartells i fulletons del simulacre pels diferents municipis i als domicilis de les zones on es durà a terme el confinament. En aquests cartells hi ha les principals recomanacions d’autoprotecció i es pot veure la zona del municipi que es confinarà en un petit plànol. En total s’han editat 1.300 cartells i 40.000 fulletons en català i castellà. Els fulletons s’han repartit les darreres setmanes als domicilis , botigues, centres cívics i altres establiments. El darrer cap de setmana el voluntariat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Tarragona ha estat repartint-los als mercats de Bonavista i Torreforta.

També s’ha elaborat material específic per a les xarxes socials d’@emergenciescat (twitter, facebook i instagram) amb infografies i vídeos de com serà el simulacre i com hi pot participar la ciutadania.

A la pàgina web https://interior.gencat.cat/simulacrePLASEQTA es pot trobar tota la informació sobre el simulacre, els tutorials de com configurar els dispositius mòbils per rebre els missatges d’alerta, així com l’enllaç per participar a l’enquesta avui mateix durant el simulacre o un cop hagi finalitzat. També hi ha un vídeo amb el so que farà el missatge al mòbil que rebran les persones que es trobin a la zona del Polígon Sud de Tarragona.