image_pdfimage_print

La Generalitat ha inaugurat a l’Espai Catalunya Europa de Brussel·les l’exposició ‘Catalunya amb Europa: 1982-2022’ per il·lustrar els 40 anys de presència catalana a la Unió Europea.

L’esdeveniment, que ha tingut lloc en el marc de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la capital europea, ha comptat amb l’assistència del 130è president de la Generalitat Carles Puigdemont; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; el secretari de Difusió, Jofre Llombart; el delegat del Govern davant la Unió Europea, Gorka Knörr; el director general de Difusió, Ignasi Genovès; i el comissari de l’exposició, Casimir de Dalmau.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha destacat que “cal defensar el model de societat i democràcia de la Unió Europea. Catalunya és un exemple de cap a on es dirigeix Europa”. El vicepresident Puigneró ha afegit que en aquesta Diada volem “celebrar el que volem ser en un futur: una nació de la Unió Europea que vol estar amb Europa, com el títol de l’exposició que s’inaugura avui”.

Publicitat
Publicitat

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat que les quatre dècades de presència catalana a Brussel·les “demostren la voluntat de les institucions catalanes i la societat civil d’implicar-se en el projecte europeu i les seves principals polítiques i debats de manera activa des dels seus inicis”.

Catalunya ha de formar part de la solució i superació de tots els reptes europeus”, ha afegit la consellera Alsina. “La Unió Europea ha de prendre partit quan els valors i la diversitat són vulnerats” i per això “insistirem per tal que la nostra veu sigui escoltada i reconeguda”, ha conclòs.

En el discurs de cloenda, el president Puigdemont ha subratllat que “creiem en una Europa més democràtica i poderosa que asseguri la supervivència de les seves nacions històriques, com Catalunya”. Per tancar la cerimònia, el president Puigdemont ha assegurat que “a l’exposició ‘Catalunya amb Europa: 1982-2022′ trobem la història d’amor entre Catalunya i Europa”.

Sobre l’exposició

La mostra ‘Catalunya amb Europa: 1982-2022’ organitzada per la Generalitat de Catalunya fa un recorregut pels quaranta anys de presència catalana a Brussel·les. El relat arrenca el 1982 amb la creació del Patronat Català Pro Europa, que és l’embrió de l’actual Delegació del Govern davant la Unió Europea, creada l’any 2006 sota la presidència de Pasqual Maragall. L’exposició s’estructura en sis apartats que expliquen els passos impulsats des de Catalunya per esdevenir un actor destacat a l’anomenada bombolla europea.

El comissari de l’exposició és Casimir de Dalmau (Barcelona, 1960), qui va ser delegat a Brussel·les del Patronat Català Pro Europa i posteriorment va assumir la direcció de l’ens a Barcelona.

Es preveu que la mostra sigui a Brussel·les fins a principi de l’any vinent.