image_pdfimage_print

El Govern ha analitzat l’informe, presentat per la consellera de la Presidència, en relació amb el dictamen del Comitè de Drets Humans de l’ONU fet públic la setmana passada, segons el qual l’Estat espanyol ha violat el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics en suspendre els drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull abans que hi hagués sentència ferma.

L’informe, després d’analitzar amb detall el pronunciament de l’ONU, reclama a l’Estat que emprengui mesures de caràcter immediat per garantir que no es tornarà a repetir la violació dels drets polítics de cap ciutadà de Catalunya. El dictamen de Nacions Unides també insta l’Estat que li comuniqui en el termini de 180 dies les mesures que hagi adoptat per a la seva aplicació i li demana, així mateix, que publiqui el dictamen i li doni una àmplia difusió.

El Consell Executiu considera que el dictamen constitueix un important document de valor doctrinal a tenir en compte en la interpretació de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ja que estableix de forma molt clara els requisits per a la seva restricció.

Publicitat
Publicitat

Tot i que els dictàmens del Comitè de Drets Humans de l’ONU no són sentències ni tenen caràcter vinculant per als estats, sí que són tinguts molt en compte tant pel Tribunal Europeu de Drets humans (TEDH) com pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). I, en aquest sentit, actualment hi ha pendent de resolució un recurs davant el TJUE del president Carles Puigdemont, en relació amb la seva immunitat com a diputat europeu, i diversos recursos al TEDH presentats per exconsellers de la Generalitat, les sentències dels quals sí que poden tenir conseqüències legals per a l’Estat espanyol.

En aquest sentit, el Govern es veu reforçat jurídicament per exigir la derogació o modificació de l’article de la Llei d’Enjudiciament Criminal relacionat amb la suspensió automàtica de funcions o càrrecs públics, una vegada ferma la interlocutòria de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per persones integrades o relacionades amb bandes armades o individus terroristes o rebels. Així mateix, insta la derogació o modificació d’altres normes que hi puguin estar relacionades per a la reparació del dany causat i, en particular, per evitar-ne la repetició en el futur.

Així mateix, el Govern insta l’estat a fer efectiva de manera urgent la publicació i màxima difusió del dictamen del Comitè de Drets Humans de l’Organització de les Nacionals Unides i reclama que es prenguin totes les mesures necessàries per a la reparació integral i efectiva dels drets polítics violats.