image_pdfimage_print

El Ministeri de l’Interior ha admès i justificat les infiltracions il·legals al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans SEPC i a Jovent Republicà vinculant directament el moviment independentista amb el terrorisme. Ho fa en resposta al contenciós administratiu presentat per Òmnium Cultural davant l’Audiència Nacional a finals de juliol. El president de l’entitat, Xavier Antich, denuncia que aquestes pràctiques per part del Ministeri de Fernando Grande Marlaska suposen una clara vulneració dels drets fonamentals emmarcada en la “causa general” contra l’independentisme, on l’Estat actua amb total impunitat i al marge de la llei per reprimir-lo. “Hi ha una estratègia d’estat per vincular l’independentisme al terrorisme”, assegura Antich, “l’estat s’inventa una falsa violència perquè és incapaç d’afrontar democràticament el conflicte polític català, i aplica mesures pròpies de la lluita antiterrorista contra un moviment democràtic i pacífic com és l’independentisme”. “És molt greu que, per justificar vulneracions de drets flagrants com és infiltrar-se en organitzacions juvenils, un estat pretesament democràtic s’inventi pràctiques violentes inexistents”, afegeix Antich. Alhora, el president d’Òmnium adverteix que “som davant una campanya de la por per atemorir la militància independentista” i insisteix, a les portes de la Diada, que “la millor resposta a la guerra bruta de l’estat és tornar a demostrar al carrer  la força d’aquest moviment democràtic que és l’independentisme”.

En el document del departament pilotat per Fernando Grande Marlaska, el Ministeri de l’Interior considera “legítim, idoni i oportú” infiltrar agents en els moviments juvenils per captar informació i ho vincula directament amb les pràctiques habituals en la prevenció del terrorisme sobre la base de, segons el ministeri, suposades accions i estratègies violentes de l’independentisme: “persones que pertanyen al món associatiu independentista, englobant una àmplia gamma d’associacions, coadjuven a la consecució il·legal de la independència de Catalunya, arribant a realitzar en alguns casos accions de tipus radical-violent dins el marc de l’estratègia global secessionista”.  Pel que fa a les tècniques operatives utilitzades per a les infiltracions, el Ministeri menciona, entre d’altres, les previstes a l’actual Estratègia Nacional Contra el Terrorisme i l’Estratègia de Seguretat Nacional, concretament l’eix que fa referència a ‘La lluita contra el terrorisme i la radicalització violenta’.