29 i 30 de juny: La cimera de la resurrecció de l’OTAN

image_pdfimage_print

El 29 i 30 de juny se celebra a Madrid la cimera de l’OTAN, que té l’objectiu d’aprovar el que anomenen nou Concepte Estratègic 2022, amb el qual l’aliança militar imperialista preveu incrementar totes les seves capacitats militars, siguin nuclears, convencionals o cibernètiques. L’OTAN, l’aparell imperialista contra els pobles, es rearma per la confrontació militar, contra actors estatals o no estatals, en qualsevol regió del món.

La invasió russa d’Ucraïna ha generat el context perfecte per la resurrecció de l’OTAN. La truita s’ha girat des d’aquell 2019 quan el president francès Emmanuel Macron assegurava que el bloc es trobava en “estat de mort cerebral”. Fins i tot Finlàndia i Suècia, tradicionalment defensores d’un no-alineament militar, han demanat integrar-s’hi, amb elevadíssims índexs de suport entre les seves poblacions. L’atac imperialista rus va començar amb el pretext de “finlanditzar” Ucraïna i s’acabarà amb Finlàndia dins l’OTAN. Tota una jugada mestra de Putin, que engreixa l’instrument de l’imperialisme nord-americà per actuar com a gendarme mundial, com ha fet a l’Iraq, els Balcans, Somàlia, Líbia o l’Afganistan. Des de la defensa dels pobles contra tota agressió imperialista, reclamem la dissolució de l’OTAN, com ara cridem no a Putin i tot el suport a la resistència del poble ucraïnès.

A la cimera de Madrid es discutirà aquest nou concepte estratègic, que ha d’actualitzar el que es va aprovar a la cimera de Lisboa de 2010. I ho fa després d’una dècada que va començar amb la intervenció a Líbia i acaba amb la guerra a Ucraïna, passant per la humiliant retirada dels Estats Units i els seus aliats de l’Afganistan, l’auge militar de la Xina o els ciberatacs.

Publicitat

La cimera de l’OTAN ha de servir també per modernitzar els arsenals nuclears, introduint la intel·ligència artificial i nous prototips, per molt que l’any passat les organitzacions antimilitaristes van aconseguir l’aprovació a l’Assemblea general de l’ONU del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears…, que no ha signat cap país que en tingui i tampoc el govern espanyol, que s’autoproclama el “més progressista de la història”.

Ara el PSOE commemora els quaranta anys de l’entrada d’Espanya a l’OTAN gràcies a les traïcions i maniobres de Felipe González amb un referèndum-trampa que va aconseguir guanyar pels pèls. Si aleshores era el PSOE qui traïa els seus compromisos, ara és la «nova esperança» d’IU i Podem, Yolanda Diez, militant del PCE, qui podria protagonitzar el seu propi “OTAN d’entrada no”, i participar de la cimera. A les portes del congrés del PCE hi ha nervis.

Però més enllà de qui es vol posar a la foto, el govern “més progressista de la història” continua aprofundint el seguidisme de l’imperialisme nord-americà en matèria de seguretat i defensa. El 28 de desembre de l’any passat, sense fer soroll, van aprovar la nova Estratègia de Seguretat Nacional. El document que regeix la política de seguretat durant cinc anys planteja que “l’aliança estratègica d’Espanya amb els Estats Units està basada en una relació de mútua confiança amb dimensions polítiques, econòmiques, culturals i militars”. I afegeix: “Espanya, membre de la UE i de l’OTAN, donarà suport a la cooperació entre les dues organitzacions com a eix central de la seguretat col·lectiva davant dels grans desafiaments globals”.

El mateix 28 de desembre el Congrés aprovava els pressupostos generals de l’Estat amb un increment rècord en la despesa militar. El Centre Delàs d’Estudis per la Pau denunciava que el “govern més progressista” havia batut un rècord històric arribant a 22.796 milions d’euros: 1 de cada 5 euros dels quals gasta l’administració central. Espectacular l’augment del 16,2% en inversions d’armament. Per no parlar de les autoritzacions a les exportacions d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita, que les utilitza per cometre crims de guerra al Iemen, segons ha demostrat el mateix centre, en col·laboració amb Amnistia Internacional i altres ONG. I a l’acte dels quaranta anys d’entrada a l’OTAN, Sánchez es comprometia davant el secretari general Stoltenberg, a més depeses militars.

Que no ens vingui a donar lliçons de pacifisme ni d’antiimperialisme ningú que dona suport a aquest govern. I que no s’omplin més la boca amb proclames sobre la despesa social. El Govern PSOE-IU/Podem se subordina, com tots, als Estats Units i l’OTAN i dilapida recursos públics que haurien d’anar a parar a pensions, sanitat i educació, per incrementar la despesa militar.

Dissolució de l’OTAN, bases fora!

Cristina Mas
Lluita Internacionalista