image_pdfimage_print

El Govern de la Generalitat ha aprovat la creació de quatre noves delegacions del Govern a l’exterior. Es tracta de les oficines a Andorra, amb seu a Andorra la Vella, a l’Àfrica Meridional, amb seu a Pretòria, a Corea del Sud, amb seu a Seül, i al Japó, amb seu a Tòquio.

Les obertures d’aquestes noves delegacions formen part del pla de desplegament de la nova xarxa de delegacions del Govern a l’exterior, que la consellera Victòria Alsina va presentar públicament el passat mes de març al congrés Més Catalunya al Món al Palau de Pedralbes.

L’obertura d’aquestes noves delegacions respon als objectius de l’acció exterior de Catalunya: ser presents al món per garantir la visibilitat de Catalunya, la seva identitat nacional i el seu prestigi; defensar els interessos generals del país a l’exterior, i contribuir als grans reptes de l’agenda global.

Publicitat
Publicitat

D’una banda, amb la creació d’una delegació a l’Àfrica meridional, amb seu a Pretòria (Sud-àfrica) i que cobreix també Angola i Moçambic, es dona un nou impuls a la presència catalana al continent africà, després de les creacions de les delegacions al nord d’Àfrica i a l’Àfrica occidental. La Delegació a l’Àfrica meridional permetrà estrènyer els vincles amb aquesta regió, que és una de les portes d’entrada al continent, sobretot pel pol d’atracció econòmic que representa Sud-àfrica, però també com un aliat en la promoció de la democràcia i els drets humans. També cal destacar els projectes de cooperació al desenvolupament que s’executen a Moçambic, un dels països prioritaris de la cooperació catalana des dels seus inicis i del Pla Àfrica.

D’altra banda, s’eixampla la cobertura institucional del Govern a Europa amb l’establiment d’una delegació a Andorra, amb seu a Andorra la Vella, que permetrà enfortir les relacions de bon veïnatge, intensificar els lligams en l’àmbit institucional, cultural i econòmic i potenciar la presència i el prestigi del català de la mà i amb els recursos de l’únic Estat del món que el té com a llengua oficial.

Finalment, es renova l’aposta per una presència institucional a l’Àsia amb la creació d’una delegació a Corea del Sud, amb seu a Seül, que comporta la modificació de l’àmbit territorial de la Delegació al Japó. Amb la creació de la Delegació del Govern a Corea del Sud com a delegació pròpia i separada de la Delegació al Japó, el Govern prioritza l’establiment de vincles de tot tipus amb Corea, una de les principals economies mundials, que es caracteritza pel seu potencial en recerca i innovació tecnològica.

D’aquesta manera, després d’haver presentat fa tot just dos mesos, el 7 de març, la nova xarxa de delegacions a l’exterior a l’acte Més Catalunya al Món, el Govern aprova la creació de quatre noves oficines i compleix així el propòsit d’obertura de sis noves delegacions abans que acabi aquest any 2022.