image_pdfimage_print

Arran de l’acord per a modificar l’article 21 de la Llei de Política Lingüística fet públic avui entre ERC, Junts, el PSC i els Comuns, Demòcrates de Catalunya vol manifestar:

1 – Demòcrates de Catalunya no ha estat consultada sobre la proposta de modificació de la Llei de Política Lingüística que s’ha registrat avui al Parlament de Catalunya, tampoc en el marc del grup parlamentari de Junts per Catalunya ni en la interlocució de partits amb Junts. Per això, no ens sentim interpel·lats per l’acord subscrit entre aquestes quatre formacions polítiques.

2 – El text esmenat de l’article 21 que es proposa, genera molts dubtes, ja que hi ha el risc d’obrir la porta a situar el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament i dista de ser eficient per blindar el model d’escola catalana, el model de cohesió social i la immersió lingüística.

Publicitat
Publicitat

3 – Aquests darrers anys ha petat la bombolla de la immersió lingüística. Després de les primeres dècades de la seva aplicació, s’ha constatat una davallada de l’ús del català, allò que molts vèiem en privat però que pocs reconeixíem públicament.

Per això, cal reconèixer que només amb una república catalana independent podrem garantir la supervivència del català.

En l’impàs fins a la Independència, però, i per tal de revertir la situació actual, cal impulsar iniciatives en l’àmbit legislatiu i executiu treballades estretament amb els moviments socials de la llengua catalana, especialment en educació/formació, salut, àmbit policial i judicial, comunicació i continguts audiovisuals.

I, sobretot, cal que el Govern de la Generalitat compleixi i faci complir l’Estatut d’Autonomia, la Llei de política lingüística, la Llei d’educació, entre altres, també en allò que fa referència a la protecció de la nostra llengua, en l’àmbit de l’ensenyament, de la justícia, de l’administració, audiovisual, etc.

4- El posicionament de la diputada i portaveu política de Demòcrates, Titon Lailla, serà decidit pels voluntaris en una votació telemàtica, tal com fa la formació demòcrata amb tots els assumptes transcendentals.