L’acabat d’elegir president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat durant el primer discurs en el càrrec que “caldrà revisar els marcs amb què s’ha treballat fins ara i crear noves complicitats”. I això, ha remarcat, perquè Òmnium no busca “reformar l’Estat”, sinó “sortir-ne”: “No hem vingut a passar l’estona, perquè sabem on volem anar i què cal fer per arribar-hi”. “I no són només paraules”, ha advertit: “A Òmnium els fets parlen per nosaltres”. I ha sentenciat: “Perquè hem vingut a guanyar”. Xavier Antich i els diferents membres de la nova Junta Nacional d’Òmnium han estat elegits aquest dissabte pels socis i sòcies de l’entitat durant l’Assemblea General Ordinària que s’ha celebrat a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. Milers de socis i simpatitzants hi han volgut acompanyar el relleu del ja expresident Jordi Cuixart, en un acte que també ha servit per donar-li les gràcies, així com agrair el compromís de la resta de membres de la junta sortint, entre els quals els exvicepresidents Marcel Mauri i Clàudia Pujol.
Durant el seu discurs, i davant de les principals autoritats del país, Antich ha afirmat que Òmnium està “més forta que mai i amb l’esperança intacta”, i per això l’entitat vol continuar sent pal de paller i augmentar la seva xarxa. I com a país, ha afegit, cal poder “exercir plenament el dret d’autodeterminació per culminar el procés d’independència, i fer de Catalunya una República”. El nou president ha destacat la feina feta, tant en termes de llengua, cohesió social i cultura, com també en matèria de drets civils i polítics. Amb l’Escola de Formació Guillem Agulló, “que és bandera d’aquest nou cicle”, ha dit, o “la força de la no-violència”, que també porta a cridar, ara més que mai, “no a la guerra, per principi i per convicció”.
Antich també ha volgut donar les gràcies a Cuixart, Mauri i a la resta de Junta directiva sortint: “Portarem sempre amb nosaltres els aprenentatges que ens heu regalat. El compromís, la generositat, l’exigència, el rigor, la lucidesa estratègica, la passió per Òmnium i pel país i, sobretot, la convicció que un cop ja s’ha pensat, cal actuar”. En aquest sentit, ha remarcat que “Òmnium no improvisa mai”, i per això l’entitat també continuarà sent “exigent amb els representants polítics, els partits i les institucions”, tot i que ha advertit: “Que ningú no esperi que l’entitat donarà aire a la fòbia antipolítica”, ja que és aquí on neix “el desànim, el populisme i la nova extrema dreta”. Abans d’acabar, Antich ha volgut deixar molt clar que el camí que emprèn al capdavant de la presidència d’Òmnium el fa acompanyat de “persones lúcides, compromeses, generoses i infatigables”. I alhora, ha dit, de 50 presidències territorials, 500 càrrecs directius arreu del país i un equip professional que fa que “aquesta màquina gegant funcioni”. “El secret d’Òmnium són les persones, i l’estratègia d’Òmnium són les persones”, ha sentenciat.
Xavier Antich, 11è president d’Òmnium: els socis avalen la nova Junta Nacional
Els socis han avalat la candidatura del Doctor en Filosofia, professor titular d’universitat i escriptor Xavier Antich, que s’ha convertit en el nou president d’Òmnium Cultural. Mònica Terribas, periodista, directora de documentals de no-ficció i professora de comunicació, serà la nova vicepresidenta primera; Marina Gay, portaveu d’Òmnium a Somescola, i enginyera de camins enfocada en l’educació per a la ciutadania global i el desenvolupament sostenible, serà la vicepresidenta segona; Marina Gallés, advocada membre de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, en serà la secretària, i Marta Garsaball, advocada i directora de serveis del Departament de Cultura, la tresorera. Els socis també han avalat com a nous membres de la Junta Nacional Joaquim Forn, advocat i exconseller; David Fernàndez, periodista i activista social; Natza Farré, periodista i escriptora; Natalia Touzon, periodista especialitzada en comunicació política i pública; Iolanda Fresnillo, sociòloga i activista; Núria Basi, biòloga, investigadora i empresària; Àngel Castiñeira, doctor en filosofia i professor especialitzat en lideratge, pensament geopolític, valors i sostenibilitat; Gerard Pijoan, llicenciat en economia i coordinador de la cooperativa Opcions; Lluís Duran, historiador especialista en la història del catalanisme polític i social; Didac Amat, advocat i politòleg, actualment doctorand en Dret Internacional Climàtic, i Marc Sanjaume, politòleg i professor de Teoria Política. Tots ells s’han sumat a la nova Junta Nacional d’Òmnium, també integrada per Neus Torbisco, Joan Pujolar, Paco Poch i Jordi Arcarons.