image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat el tret de sortida al procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, que segons ha explicat “ha de ser un dels grans instruments de consens de les properes dècades a Catalunya”. El cap de l’executiu ha recordat durant la seva intervenció que aquest pacte “és una de les prioritats del Govern, és una aposta estratègica que volem que permeti fer avançar la llengua catalana com a eina de cohesió i progrés social del país”.

La reunió, que s’ha celebrat  al Palau de la Generalitat, és la primera trobada del Pacte Nacional per la Llengua i ha  comptat amb la participació del president Aragonès, del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; representats dels partits polítics que formen part del Pacte, sociolingüistes, entitats membres del Consell Social de la Llengua Catalana, així com altres entitats representatives del foment de la llengua

Tal i com ha explicat el president de la Generalitat, “la llengua catalana ha definit la nostra identitat col·lectiva i ha estat un dels ciments de la societat catalana, que és una societat diversa, i plural”. Per generar un “gran consens”, el cap de l’Executiu ha subratllat la importància d’impulsar un procés participatiu que busqui la implicació de la ciutadania perquè “si la llengua catalana ha sobreviscut, sense un estat al darrera i amb una història extremadament difícil, ha estat perquè hi ha una societat que l’ha sentida seva”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

En el mateix acte, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha afegit que “en aquesta legislatura hem entrat en una nova etapa pel que fa a la política lingüística“. Tal i com ha explicat, “el Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país, i defineix la voluntat d’aquest Govern de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, transversal, dialogant i oberta, incloent-hi els màxims agents polítics i socials possibles”.  “Estem emprenent un camí de millores en les polítiques lingüístiques, que es desenvoluparan en els propers anys i que tindran els seus resultats”, ha sentenciat la consellera de Cultura.

Durant aquesta trobada, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, el secretari de Política Lingüística, Francesc-Xavier Vila, ha presentat l’informe acadèmic “Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana” perquè tal i com ha precisat la consellera Garriga, “la voluntat és encetar un debat positiu i orientat a propostes constructives”. Un document elaborat per experts de reconegut prestigi que identifica els reptes principals per al futur de la llengua catalana i suggereix les vies més indicades per afrontar-los.  Aquest informe servirà de base per al debat públic i el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, amb la voluntat que aquest procés tingui una base rigorosa sobre la situació de la llengua.

Així doncs, la presentació d’aquest informe ha suposat el tret de sortida del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, que neix amb la voluntat d’aconseguir un acord de gran consens i suport. Una vegada presentat l’informe, s’iniciarà la fase de reflexió i recollida de propostes. Des del mes de març fins al juny, la Secretaria de Política Lingüística i la Comissió Tècnica de Política Lingüística organitzaran, juntament amb altres institucions i entitats de diversos sectors, activitats per exposar els reptes del català, reflexionar sobre la situació de la llengua i recollir propostes de millora. A més, tothom podrà col·laborar a través del procés obert a la participació ciutadana a través del web pacteperlallengua.gencat.cat. La previsió és que a la tardor d’enguany s’assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés, ha de conduir a la signatura el mes de desembre d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

Pacte Nacional

Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.