“Que us bombin”

image_pdfimage_print

No sabrem mai què hagués estat capaç de fer, aquest cop, el Sr. Trias per Barcelona, però sí que ens ha quedat clar que als seus setanta-sis anys té molt recorregut com a creatiu dins del món del màrqueting.

És gairebé segur que a l’estiu els carrers s’ompliran de samarretes amb la frase “Que us bombin a tots”. Potser fins i tot li farà la competència a la que ha presentat l’ANC per la Diada 2023 amb el lema “Via fora”. O qui sap si potser algú en farà un nou model, desempolsant aquella alenada d’aire fresc que ens va envair a tots amb el “A la mierda” que els va etzibar Labordeta a la bancada del PP.

Està bé que els polítics, de tant en tant, deixin caure un cop de puny sobre la taula i s’enviïn a pastar fang entre ells. Però, se’m fa més interessant, encara, que siguin els ciutadans els qui ho facin, engegant a fer la mà a la classe política en general. Si no espavilen, el 23 de juliol els col·legis electorals romandran buits, mentre pel carrer un munt de gent passejarà lluint un “Que us bombin a tots” a la samarreta.

Publicitat

Tenim una classe política cada cop més devaluada per massa professionalitzada. I no pas per ser uns bons professionals que tenen els coneixements per ser-ho, sinó pel fet de, sense tenir-los, instaurar-se dins la professió amb l’únic fi de cobrar un sou i poder perpetuar-se a la cadira o la poltrona segons quin sigui el nivell.

I el pitjor de tot és que per exercir no se’ls exigeix ni tan sols estar donats d’alta a l’IAE corresponent. Potser és perquè no existeix. Amb aquell esperit que hom sempre té de documentar-se, he anat a la pàgina de l’AEAT i a l’opció de “Cercador d’activitats i les seves obligacions tributàries” he escrit “polític” en el caixetí proporcionat a l’efecte. Com en molts altres casos, per més que tinc escollit el català com idioma —i això seria tema per a un altre article—, m’ha contestat en castellà: “Epígrafe 776 Descripción: Doctores y Licenciados en Ciencias Políticas y Sociales, Psicólogos, Antropólogos, Historiadores y similares”. La veritat és que, salvant els doctors i llicenciats, no m’ha semblat el més adient. He continuat cercant i crec que finalment n’he trobat un que els podria encaixar. És l’epígraf 016 i que l’AEAT, en el seu castellà més pur i ric, ens descriu com a “Humoristas, caricatos, excéntricos, charlistas, recitadores, ilusionistas, etc.”.

PD: Demano disculpes als veritables professionals de l’epígraf en qüestió.