image_pdfimage_print

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dimecres 5 de juliol després de la publicació de la sentència del TGUE, i ha assegurat que “aquest trajecte no és individual, sinó col·lectiu”. El president ha reconegut que aquesta “no és la sentència que esperàvem”, però ha admès que “al TGUE mai ha sortit bé” i per això esperen el TJUE, “que sí que ens ha donat sempre la raó”.

El president continua amb la “mateixa convicció i determinació” que les anteriors ocasions, perquè “cal paciència”. I ara, presentar un recurs. Amb tot, “aquesta és una mala notícia per Europa, perquè a partir d’aquest moment els grups minoritaris, dissidents, militants de causes incòmodes europees, tindran pitjors drets que la resta”.

El vicepresident del Consell, Toni Comín, ha volgut aclarir que “era extraordinàriament difícil guanyar perquè hagués estat la primera vegada que el TGUE anul·lava un suplicatori”. En aquest sentit, ha dit que res no s’ha acabat “perquè tenim camp a recórrer al TJUE” i que ara es plategen dos escenaris: “ens endinsem en dos partits jurídics diferents”. El vicepresident ha afegit que ara creuen que “si Llarena emet una nova euroordre, els jutges li diran que demani un nou suplicatori” i que, després de 5 anys i mig, continuaran “fins al final”.

Publicitat
Publicitat

L’advocat del president Puigdemont, del vicepresident Comín i de Ponsatí ha recordat que el TGUE mai s’havia posicionat a favor de les seves tesis i ha recordat que es pot fer recurs al TJUE. El lletrat ha explicat que la sentència vincula les euroordres a la sentència del 2019 i que es tracta d’una sentència descriptiva i no pas interpretativa i que no contesta la majoria de les qüestions que s’han plantejat. De fet, ha afegit que “és una sentència que no ens mereixem des del punt de vista tècnic”.

Sobre un fragment de la sentència que afirma que el fet de perdre la immunitat no representa una pèrdua de llibertat, Boye ho ha descrit com “una aberració jurídica sobre la llibertat de moviment”. Quant a la possibilitat que la justícia espanyola decreti noves euroordres, Boye ha esbossat que, segurament, abans es requeriria un nou suplicatori.

Per finalitzar, ha explicat que les euroordres estan retirades i que això vol dir que Itàlia i Bèlgica són processos tancats. I, per tant, es torna a començar de zero i que el recorregut tornarà a ser molt llarg.

“De pitjors situacions ens n’hem sortit”

Els exiliats tenen clar que Espanya aprofitarà la sentència per fer una sobreactuació victoriosa i han demanat que “no ens deixem envair pel tsunami d’espanyolitat”.

El president Puigdemont ha recordat que “de pitjors situacions ens n’hem sortit” i ha volgut fer especial referència que “el cas és en defensa dels drets col·lectius de poble Catalunya” i que mantenen “la moral de victòria fins que ens enterrin”. Per concloure ha sentenciat: “Hem arribat fins aquí després de cinc anys i mig de venir a l’exili i seguirem fins al final”.