La diàspora de Casamance d’Amèrica del Nord i Europa

image_pdfimage_print

Carta Oberta de Casa Diàspora a tots els casamancesos i casamanceses:

Benvolguts i benvolgudes, germans i germanes de Casamance,
Membres de la diàspora de Casamance a les Amèriques i Europa (Casa Diàspora) es van reunir d’urgència dissabte 6 de novembre de 2021 per videoconferència per parlar dels últims esdeveniments de violència a Ziguinchor. Aquests greus incidents entre adversaris polítics que van tenir lloc a la capital de Casamance ens preocupen. Aquesta violència provocada per les imminents eleccions locals del 23 de gener de 2022 està estrictament lligada a la política i a la conquesta del poder local.

Tothom és conscient del tema de gestió de la seguretat que impera a Casamance des del 26 de desembre de 1982, i nosaltres, els fills i filles de Casamance, en som les principals víctimes. Per tant, a nosaltres, filles i fills de Casamance, ens toca mostrar maduresa i clemència perquè les diferències o opinions polítiques no es tradueixin en odi els uns contra els altres. Cal recordar encara que la campanya electoral és abans que res una oportunitat per a cada candidat o candidata de convèncer els electors amb propostes de gestió de la ciutat en un llenguatge elaborat i respectuós. Es tracta, doncs, del debat d’idees entre adversaris polítics i no d’enfrontaments entre enemics per militants interposats.

Publicitat

Fem aquesta crida urgent i solemne als nostres candidats, candidates, germans i germanes i dirigents polítics de la nostra Casamance a qui tots estimem: ja és hora que cadascú de nosaltres prengui les nostres responsabilitats perquè s’acabi aquest preludi de violència de finals d’octubre de 2021. I només nosaltres, casamancesos i casamanceses, podem aturar aquest cicle de destrucció sense fi de les nostres pròpies vides. Primer som casamancesos i casamanceses abans de pertànyer a cap partit polític, així que qualsevol mort a Casamance és una pèrdua per a tots nosaltres.

Els casamancesos i casamanceses, sigui quina sigui la nostra ètnia, sabem des de ben petits que la sang és sagrada i és aquesta mateixa sang la que ens uneix a tota la nostra Casamance i a través de tots els nostres components ètnics i religiosos. No és més important aquest vincle sagrat que la diferència d’opinions o lleialtats polítiques?

Els actors polítics de tota mena us demanem decència i respecte pels nostres costums que santifiquen la sang i afavoreixen la fraternitat. Sí, estem orgullosos de la nostra Casamance i estem cansats de veure’l utilitzat com a laboratori d’experimentació amb maltractaments i altres activitats perjudicials per a l’existència humana.

Casamance i el poble de Casamance mereix viure en pau i reivindicar només aquest dret humà bàsic, per això us convidem a actuar com a homes i dones de pau per a una campanya electoral respectuosa i respectada. Aquest temps de campanya és només el moment de presentar les teves idees i plans als teus altres germans i germanes amb respecte per la sang que ens uneix tot preservant aquesta terra sagrada que ens ha vist néixer i créixer.

Finalment, la Casa Diàspora no podia acabar amb aquesta crida sense dirigir-se als dignataris de Casamance, en particular als nostres majors, als nostres líders religiosos de totes les confessions i als nostres germans i germanes del Moviment de Forces Democràtiques de Casamance (MFDC); qualsevol vida perduda durant aquest període electoral serà el fracàs de cadascun de nosaltres, així que, junts vetllem, perquè cap gota de sang contamina la nostra terra sagrada.

Us ho agraïm.

Casa Diàspora