image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), que s’articula com una estratègia nacional de prevenció i reflecteix l’aposta clara del Govern per la salut mental.

L’acord també encomana coordinar l’execució de les actuacions del Pla a la Direcció General de Planificació en Salut del Departament de Salut, a través del Pla director de salut mental i addiccions i del Consell Assessor de Salut mental i addiccions.

Els principals objectius del Pla —que va presentar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el passat 9 de setembre—, són, per un costat, disminuir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris l’any 2030 i, per l’altre, reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari. Una de les principals línies d’actuació serà l’atenció i el suport als professionals, a la família i als supervivents. També s’articularà el telèfon 061 com a via de suport i acompanyament de persones amb risc de suïcidi.

Publicitat
Publicitat

L’acord es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, tret de l’annex, que es pot consultar a través de la pàgina web del Departament de Salut (www.gencat.cat/salut).

El nou Pla, que implementarà un conjunt de mesures per fer un abordatge integral i comunitari, ha comptat amb la participació d’uns 300 professionals de diferents àmbits i és també una prioritat de salut pública, ja que el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya (2,39 morts per 100.000 habitants).