image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), que s’articula com una estratègia nacional de prevenció i reflecteix l’aposta clara del Govern per la salut mental.

L’acord també encomana coordinar l’execució de les actuacions del Pla a la Direcció General de Planificació en Salut del Departament de Salut, a través del Pla director de salut mental i addiccions i del Consell Assessor de Salut mental i addiccions.

Els principals objectius del Pla —que va presentar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el passat 9 de setembre—, són, per un costat, disminuir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris l’any 2030 i, per l’altre, reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari. Una de les principals línies d’actuació serà l’atenció i el suport als professionals, a la família i als supervivents. També s’articularà el telèfon 061 com a via de suport i acompanyament de persones amb risc de suïcidi.

Publicitat
Anunci de l'acte de presentació de Dempeus
Publicitat

L’acord es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, tret de l’annex, que es pot consultar a través de la pàgina web del Departament de Salut (www.gencat.cat/salut).

El nou Pla, que implementarà un conjunt de mesures per fer un abordatge integral i comunitari, ha comptat amb la participació d’uns 300 professionals de diferents àmbits i és també una prioritat de salut pública, ja que el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya (2,39 morts per 100.000 habitants).