image_pdfimage_print

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat; el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA); l’Ajuntament de Barcelona; el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han signat el protocol general d’actuació per impulsar la candidatura de la ciutat de Barcelona com a seu del Congrés Mundial de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-UNESCO l’any 2026. Barcelona competeix amb Pequín (Xina) i la designació tindrà lloc a finals de juliol durant l’Assemblea General de la UIA, que se celebrarà a Rio de Janeiro (Brasil).

En el document, els signants reconeixen el valor de l’arquitectura i de la planificació urbana com a factors que influeixen en la qualitat de vida i en el sentiment de pertinença social i cultural, al mateix temps que són part fonamental del dret de la ciutadania a un entorn urbà de qualitat on desenvolupar el seu projecte vital.

D’aquesta manera, mostren el seu suport a una candidatura que pot constituir una gran oportunitat per enfortir el paper de Barcelona, Catalunya y Espanya com a centre de producció i pensament de l’arquitectura i el disseny urbà contemporanis, aprofundint en la seva capacitat per a transformar i millorar la vida de les persones.

Publicitat
Publicitat

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Agustí Serra, ha afirmat que “tenim un compromís amb la qualitat de l’arquitectura, creiem en el seu interès públic i sabem que és un instrument fonamental per garantir el benestar de les persones, tal com reflecteix la recent Llei de l’arquitectura de Catalunya, que també emfasitza l’establiment de mesures per al seu impuls”. “L’urbanisme, el paisatge urbà i l’arquitectura donen valor a la relació entre persones i espai, generant cohesió, inclusió i sostenibilitat”, ha defensat. “Sens dubte, Barcelona és un referent global en aquest cas, tant per la seva tradició arquitectònica com per la seva acció innovadora en la millora dels entorns urbans, que constitueix un exemple per a tots”, ha conclòs Serra.

Per la seva part, el director general d’Agenda Urbana i Arquitectura del MITMA, Iñaqui Carnicero, ha destacat la unitat i el suport de tots els nivells de l’Administració i dels col·legis professionals davant de la gran oportunitat que suposa el Congrés de la UIA i la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura per a la ciutat de Barcelona. “Unió i consens en la candidatura de Barcelona. Els arquitectes i urbanistes trobaran a Barcelona un escenari idoni per reflexionar i dialogar sobre la qualitat de l’arquitectura i les ciutats del futur, per la seva capacitat per millora la cohesió social, el benestar i la salut de les persones; tenim el convenciment que la ciutat de Barcelona conté tots els elements necessaris per trobar solucions úniques i de gran valor per a les nostres societats”, ha assegurat.

La segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha emfasitzat que “Barcelona ha estat i és un referent en arquitectura i urbanisme de manera sostinguda al llarg del temps; la ciutat que sap adaptar-se a les noves necessitats”. Per a Sanz, així ho demostren projectes com les suprerilles, les pacificacions i nous corredors verds o l’urbanisme de gènere. “Volem ser capital mundial de l’arquitectura per demostrar el nostre compromís amb aquesta arquitectura més social, sostenible i saludable, i liderar els reptes que afronten les ciutats d’avui dia”, ha explicat.

La planificació urbana, l’arquitectura i el patrimoni són instruments imprescindibles per al desenvolupament social i econòmic, que cal afrontar des de les ciutats, i Barcelona és coneguda internacionalment per la seva qualitat urbana i el nivell d’excel·lència de la seva arquitectura i dels seus espais públics”, ha valorat la degana del COAC, Assumpció Puig.

En la mateixa línia, el president del CSCAE, Lluís Comeron, ha posat l’accent en el paper dels arquitectes: “En un moment de canvis profunds a tots els nivells, cada cop som més conscients que l’arquitectura i la qualitat de l’entorn construït són claus per millorar el nostre futur”. “El Congrés de la UIA ens permetria promoure i consolidar un espai de debat en què el compromís i la mirada dels arquitectes són determinants”, ha afegit.

 

30 anys des del darrer Congrés a Barcelona

Els congressos de la UIA se celebren des del 1948 i, en cada ocasió, el seu objectiu és abordar els reptes de la societat des del coneixement rigorós que aporten els professionals de l’arquitectura. Barcelona ja va acollir el Congrés Mundial el 1996, amb el títol Present i futur: arquitectura a les ciutats, amb un èxit rotund de públic i impacte internacional. Exactament 30 anys després, la celebració de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura suposaria l’oportunitat d’acollir un nou esdeveniment internacional, concebut com un espai de debat del què sorgeixin propostes concretes per millorar la qualitat urbana de la ciutat i la qualitat de vida de la ciutadania.

El 25 de gener de 2019, l’Ajuntament de Barcelona va expressar, mitjançant una declaració institucional, la seva voluntat de presentar la candidatura perquè la ciutat es convertís en Capital Mundial de l’Arquitectura de la UNESCO el 2026, una designació que va lligada a la celebració del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA.

Com a representant d’Espanya davant la Unió Internacional d’Arquitectes, el CSCAE va elevar formalment la proposta i, des d’aquell moment, l’Ajuntament, el COAC i el CSCAE van treballar conjuntament per presentar l’expedient d’oferta i el dossier definitiu de la candidatura. El gener de 2020, Barcelona va ser designada oficialment per la UIA com a candidata amb una única rival, la ciutat xinesa de Pequín. Ara, les institucions estan acabant d’ultimar la presentació de la candidatura, que es defensarà d’aquí un mes a Rio de Janeiro.