image_pdfimage_print

L’any 2020 es van crear 7.341 parelles lingüístiques en el marc del programa Voluntariat per la Llengua (VXL). A causa de la pandèmia -des de l’abril de 2020 només s’han atès les inscripcions a la modalitat virtual-, s’ha equilibrat el nombre de participants en les modalitats presencial i virtual. Les parelles virtuals s’han multiplicat per vuit en passar de les 409 de l’any 2019 a les 3.457 de l’any 2020, xifra que s’aproxima a les 3.884 parelles presencials del mateix període. L’any 2019 es van comptabilitzar 11.016 parelles presencials.

Les parelles del Voluntariat per la Llengua han estat formades per 4.976 aprenents i 3.343 voluntaris. D’aquests més de 8.000 participants, 4.747, és a dir un 60%, han participat per primera vegada al programa. Un índex de l’eficàcia del VxL són les 77 persones aprenentes que han assolit un alt nivell de destresa i fluïdesa en llengua catalana i han participat el programa durant el 2020 com a voluntàries per ajudar nous aprenents.

L’impuls de les parelles virtuals ha facilitat l’expansió del VXL, amb l’establiment de converses des de 52 països. Els nous aprenents són majoritàriament nascuts a l’estranger (63%), un 7% són d’origen català i un 21% provenen de diverses comunitats autònomes. Hi predominen els voluntaris d’entre 50 i 65 anys, tot i que amb el pas a la modalitat virtual les franges d’edat a partir de 40 anys han baixat, mentre que la xifra de voluntaris més joves s’ha mantingut. Quant als aprenents, predomina la franja d’entre 30 a 39 anys.

Publicitat
Publicitat

A més de les parelles, en el marc del Voluntariat per la Llengua s’organitzen activitats complementàries, que des de l’abril de 2020 es van dur a terme només en modalitat virtual. L’any 2020 se’n van organitzar 522, amb la participació de 7.096 persones:

–          192 activitats de llengua i cultura (clubs de lectura, taules rodones, visites culturals, recitals poètics, participació a programes de ràdio i televisió…).

–          115 activitats conduïdes pel voluntariat (gimcanes, xerrades i conferències, tallers de teatre, grups de conversa, excursions…).

–          215 sessions inicials, de presentació, de formació i de cloenda de les parelles.

Alt grau de satisfacció dels participants
Des de la creació del Voluntariat per la Llengua l’any 2003, s’han format 151.382 parelles. Segons les pròpies enquestes de satisfacció, la valoració general del programa és molt alta, tant pel que fa la modalitat presencial com la virtual. Cal destacar-ne el grau de satisfacció (4,54 sobre 5) i l’alta puntuació en l’atenció rebuda (4,65 sobre 5). El 99 % dels enquestats recomanaria el VxL a les persones que volen aprendre català i el 92,26 % dels aprenents manifesta haver millorat la capacitat de parlar en català després d’haver participat en el VxL.

Èxit de la campanya Quan parles fas màgia

Una novetat de l’any 2020 ha estat la campanya Quan parles fas màgia. Durant l’últim quadrimestre de 2020 es van emetre els espots a TV3 i a televisions locals, i les falques de ràdio a Flaixback, Flaix FM i a emissores locals. Les dues setmanes en què es va desplegar la campanya promocional es va duplicar el nombre  total de persones inscrites (comptant-hi tant voluntaris com aprenents): de les 145 persones el 2019, a les 290 de 2020.

A l’octubre es va presentar l’exposició en format fusta a l’Arts Santa Mònica, que juntament amb diversos jocs en format lona ha recorregut des d’aleshores nombroses poblacions de Catalunya. Per a la creació d’aquesta campanya de promoció del Voluntariat per la Llengua, al febrer es va dur a terme un càsting entre 200 participants que es van presentar voluntàriament, d’entre els quals es van escollir els voluntaris i aprenents que participarien en els espots, i serien la imatge dels corporis i de l’exposició, i la veu de falques de ràdio.

Altres fites de l’any 2020 per al Voluntariat per la Llengua han estat la celebració del Dia Internacional del Voluntariat la setmana del 5 de desembre amb la difusió de vídeos d’agraïment als voluntaris per part d’aprenents i la concessió del Premi Pompeu Fabra 2020 a la coral Canta amb el cor del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, formada per alumnat dels cursos de català per a adults i participants en el VxL.

Els participants al programa disposen d’un carnet amb el qual, entre altres avantatges, poden accedir a descomptes per a concerts i visites guiades al Palau de la Música Catalana, així com a un paquet gratuït de revistes digitals de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català) durant tot l’any.