image_pdfimage_print

Aquest projecte de dades obertes té com a objectiu reforçar la cooperació amb els ens locals i el territori, i enfortir les polítiques públiques en matèria lingüística. Es tracta d’una eina de coneixement i presa de decisions en favor del #català”.

El web ofereix els principals indicadors demogràfics, sociolingüístics i de política lingüística disponibles de cadascun dels 947 municipis de Catalunya a partir dels informes relatius a cadascun, en els quals s’exposarà la situació lingüística en el territori, també amb les dades comarcals per tal de posar-les en context i respecte al marc català.

Les fonts d’informació i dades oficials i públiques d’acord amb les quals s’elaboren els informes que es preveu que s’actualitzin regularment són: el padró municipal; l’Enquesta d’usos lingüístics de la població; els índexs del programa Ofercat; el nombre anual de certificats de català; el nombre d’inscripcions dels alumnes als cursos de català del CPNL; les inscripcions a Parla.cat; el nombre de parelles lingüístiques; el Cens lingüístic de 2011, i la distribució de la renda segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Publicitat

El Departament de Cultura espera que sigui d’utilitat per als Centres de Normalització Lingüística, a l’hora de promoure accions de foment de la llengua catalana per a tots els centres escolars perquè puguin elaborar els seus projectes lingüístics. També s’adreça a la ciutadania: el seu abast, però, s’estén a tota la ciutadania, institucions i associacions.

Hi ha a disposició del públic l’opció de tramitar propostes, consultes i suggeriments sobre les dades presentades. Podeu veure el vídeo de la presentació del portal per part de la consellera Àngels Ponsa. Esperem que aquest recurs serveixi, més que per constatar una situació, per ser un revulsiu amb caràcter proactiu que juntament amb l’informe anual de la Plataforma per la Llengua. No hem d’abaixar la guàrdia davant de l’emergència lingüística.

La nostra llengua és de tots i defensar-la i parlar-la és de llei!