image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat uns canvis de partides que permetran l’aportació econòmica a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i a la Fundació i2CAT, Internet i Innovació Digital a Catalunya per un valor de 500.000 euros cadascuna per impulsar el sector NewSpace, i així seguir desplegant l’Estratègia NewSpace.

Les activitats que podran desenvolupar amb aquestes aportacions tant l’IEEC com la Fundació i2CAT seran, entre d’altres, inversions a l’Observatori Astronòmic del Montsec per desenvolupar l’estació de terra per a comunicacions i control de satèl·lits de l’Estratègia NewSpace, que permeti fer el seguiment i descarrega de les dades de l’Enxaneta i els futurs nanosatèl·lits que es posin en orbita; mapeig i posada en valor de laboratoris i infraestructures experimentals de test per a la nova economia de l’espai a través de la creació del Catalonia NewSpaceLab; posada en marxa de la Catalonia NewSpace Alliance, el posicionament internacional de l’Estratègia NewSpace i un programa d’acceleració d’startups de la nova economia de l’espai; i definir i executar casos d’ús amb la informació rebuda de l’Enxaneta i els futurs nano satèl·lits de les missions del 2021, 2022 i 2023.

Sector NewSpace

Publicitat
Publicitat

 La nova economia de l’espai obre una finestra d’oportunitat gràcies a la democratització de l’espai, fins ara reservada a les grans potències de la indústria aeroespacial. Gràcies al desenvolupament tecnològic, una forta reducció de costos i un canvi de paradigma en la manera de desenvolupar missions espacials, les barreres d’entrada han anat desapareixent i avui es poden oferir nous serveis basats en satèl·lits, les seves dades i l’ús de l’espai per part de diferents sectors productius del país.

En aquest context el Departament de Polítiques Digitals ha impulsat l’Estratègia NewSpace, que està dissenyada perquè Catalunya pugui consolidar i maximitzar el seu lideratge en el camp dels nanosatèl·lits, i així posicionar-se amb força en l’àmbit de la denominada nova economia de l’espai, un sector emergent d’alt valor afegit generador d’oportunitats, creixement econòmic i ocupació basat en l’ús de satèl·lits més petits i de menor cost que orbiten a baixa altura. Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de feina i una facturació de prop de 300 milions d’euros fins al 2025. En només 5 anys, per tant, es preveu multiplicar per 2,5 el nombre d’empreses que avui es dediquen al sector fins arribar a les 75, i multiplicar per 4 els llocs de feina i per 6 la facturació.