Foto
image_pdfimage_print

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, engega un programa de digitalització 3D del patrimoni cultural català, anomenat Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D. Un programa, pioner a Catalunya, que té com a objectiu promoure el coneixement i la utilització de les darreres tecnologies d’escaneig 3D d’objectes i edificis per part de les entitats que gestionen el patrimoni català, i oferir a la ciutadania una nova forma de mirar i accedir al patrimoni cultural. Es tracta d’una nova eina que permetrà millorar la gestió del patrimoni des de la conservació fins a la divulgació i reutilització final.

La presentació del programa Giravolt s’ha realitzat ahir al matí a l’Ideal. Centre d’Arts Digitals de Barcelona, en un acte adreçat als mitjans de comunicació i al sector professional. Durant la presentació, s’ha projectat una peça audiovisual immersiva basada en els models 3D de patrimoni moble i immoble, creada per l’estudi Burzón*Comenge com a paradigma d’una nova manera de mirar el patrimoni i noves maneres d’utilització d’aquest des de l’àmbit de la creació artística.

La directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, ha destacat la importància, ara més que mai, de programes com Giravolt: “En un any marcat per la pandèmia de la COVID-19, el confinament i el teletreball, s’ha posat en relleu que la digitalització, en tots els processos de la societat, és inajornable, i en el sector del patrimoni en concret”. Amb programes com Giravolt, des de la Direcció General de Patrimoni Cultural, “comencem a treballar en una estratègia digital conjunta del patrimoni català”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, ha explicat la gènesi del projecte amb experiències pilot com els primers escanejos del Museu d’Arqueologia de Catalunya i projectes com el 3D d’Ullastret i el mapping de Taüll, que van servir de base per començar a plantejar en dotar d’una certa estructura organitzativa la implementació de les tecnologies 3D en el sector del patrimoni a àmbit nacional. “La millor manera de fer-ho era començar a digitalitzar una selecció de les millors peces que mostrin la diversitat de tot el patrimoni i dels períodes històrics, i vincular-ho a accions de formació en directe, l’esperit de Giravolt”.

Les accions més destacades del projecte Giravolt són l’escaneig en 3D de centenars de models del patrimoni cultural català moble i immoble provinent d’institucions diferents de tota la geografia del país (amb tècniques de fotogrametria i làser, respectivament) i la seva publicació a Internet amb llicències obertes, la formació de tot el sector en les tecnologies 3D i la promoció de la utilització educativa, científica i artística.

A Catalunya, ja s’han creat més de 100 models 3D, una cinquantena dels quals es posa a disposició de tothom, en llicència oberta, al perfil que té el programa Giravolt a la plataforma Sketchfab de contingut 3D en línia: sketchfab.com/giravolt. Per a la selecció de peces, en aquesta primera fase s’han tingut en compte criteris de diversitat tipològica i cronològica, de representativitat i rellevància, així com de diversitat territorial.

El projecte Giravolt. Viu el patrimoni 3D, s’ha desenvolupat gràcies a les complicitats de museus, entitats patrimonials i altres professionals, empreses i institucions que hi han col·laborat. L’objectiu final és que el 2023, el sector del patrimoni conegui aquestes tecnologies i moltes entitats les apliquin de forma autònoma.

Les tecnologies 3D, junt amb el Big Data i la telepresència són les tecnologies que impactaran més en el sector del patrimoni en els pròxims anys. Iniciar aquest programa ara permet a Catalunya ser innovadora en aquest àmbit i alinear-nos amb les recomanacions de desenvolupament de la comissió europea.

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, ha estat un referent en aquest àmbit amb projectes com els escanejos paleontològics de Fumanya, els arqueològics del Menhir de Mollet o el Teatre Romà de Tarragona, els nombrosos models 3D d’arquitectura que s’han fet des de fa 15 anys a monuments com la Cartoixa d’Escaladei i Santa Maria del Mar, i models 3D de col·leccions com la del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Alguns de ressò internacional com els projectes de Sant Climent de Taüll i la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Més informació sobre el programa Giravolt: patrimoni.gencat.cat/giravolt