image_pdfimage_print

El mes d’octubre s’ha caracteritzat pel pas de tot un seguit de fronts, la major part arrossegant una massa d’aire fred a conseqüència d’un avanç de la circulació més zonal cap al sud. Les pertorbacions van deixar precipitació a gran part del país, si bé ha afectat més el quadrant nord-occidental del territori, però també al litoral i prelitoral Central. D’altra banda, l’aire fred ha provocat un mes d’octubre amb anomalies termomètriques negatives a gran part del país.

Ha estat un dels octubres més freds de les últimes dècades a Catalunya. Si bé a molts sectors del centre i sud del litoral i prelitoral només cal remuntar-se fins a l’octubre de 2010, en altres sectors del país no teníem un octubre tan fred des dels anys 2003 o 1998. I fins i tot cal destacar que en alguns sectors de ponent feia 27 anys, des de l’octubre de 1993, que no es registrava un octubre tan fred, com és el cas de Raimat (el Segrià).

Pluja i neu del dia 2 al 4 d’octubre:

Publicitat
Publicitat

Un front fred associat a una borrasca molt marcada en superfície amb pressions per sota del 980 hPa al seu centre ubicada al sud de les illes Britàniques va creuar el Principat entre els dies 2 i 4. En altura (a uns 5.500 m) la temperatura era molt baixa al voltant de –30 °C. La precipitació va ser general el dia 2 si bé amb registres més importants a la part nord-occidental de Catalunya. Els dies 3 i 4 la precipitació es va restringir al vessant nord del Pirineu com a conseqüència del vent de nord-oest després del pas del front.

Pluja, neu i vent del 9 al 12 d’octubre:

Un front fred va creuar el país entre els dies 9 i 12 d’octubre, amb precipitació al Pirineu i especialment al quadrant nord-est, amb registres de precipitació que el dia 10 es van enfilar per sobre dels 50 mm a molts punts del litoral i prelitoral central. La neu va afectar el Pirineu, sobretot entre els dies 11 i 12 quan el flux del nord es va imposar després del pas del front. Remarcar els 22 cm a Certascan (2.400 m), 19 cm a Bonaigua (2.266 m, el Pallars Sobirà), o els 13 cm de Sasseuva (2.230 m).

Precipitació i neu del 13 al 15 d’octubre:

Un nou front fred va creuar Catalunya entre els dies 13 i 15 d’octubre que va afectar el litoral i Prelitoral Central, amb registres per sobre dels 40 mm de pluja. L’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar –27,9 °C a 500 hPa (uns 5.500 m d’altura), una temperatura molt inferior a la normal per l’època en aquest nivell (–15 °C). Va ser rècord d’octubre en els 22 anys de dades disponibles, superant clarament els –25,1 °C del 30 d’octubre del 2018.

La neu va afectar l’alt Pirineu, destacant els 23 cm de Sasseuva (2.228 m), els 21 cm de Bonaigua (2.226 m), o els 20 cm de Certascan (2.400 m). La cota de neu es va ubicar per sota dels 1.500 metres: 16 cm a Begergue (1.417 m), a la Vall d’Aran; 3 cm a Molló (1.405 m), al Ripollès, i al Puig Sesolles (1.668 m), al Vallès Oriental, i els 2 cm a Planoles (el Ripollès). L’estació del Puig Sesolles (1.668 m, Montseny) va registrar la nevada més prematura dels seus 10 anys de dades. Fins ara era la del 28 d’octubre del 2018.

Precipitació i vent del 20 al 23 d’octubre:

Un nou front va afectar Catalunya entre els dies 20 i 23 d’octubre. Va anar acompanyat de vent del sud que va comportar un augment significatiu de la temperatura i una cota de neu que es va enfilar per sobre dels 2.500 m.

Precipitació els dies 25 i 26 d’octubre:

L’últim front que va afectar Catalunya durant l’octubre d’enguany va ser un front fred que va creuar el país els dies 25 i 26 d’octubre, i provocà un descens tèrmic i precipitació que es va traslladar de ponent a orient.

Octubre fred a Catalunya:

La temperatura mitjana ha estat per sota dels valors habituals a gran part del territori, especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental. A la conurbació de Barcelona i al litoral sud ha estat normal.

Aquesta distribució de les anomalies han estat conseqüència de l’aire fred que acompanyava la major part de les pertorbacions que van visitar al país i que van provocar descensos tèrmics acusats especialment durant els tres episodis que van afectar el territori del dia 2 al 15 d’octubre.