El conseller Puigneró durant l'acte de presentació del nou model de ciberseguretat per al món local
image_pdfimage_print

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dilluns davant ajuntaments, consells comarcals i diputacions, el nou model de ciberseguretat per als ens locals. L’acte telemàtic ha estat seguit per més de de 200 representants del món local.

Operativa des de l’1 de gener de 2020, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya és l’instrument de país per protegir l’entorn digital i amb aquest nou model que s’adreça al món local n’estén el servei públic de ciberseguretat per garantir la prestació de serveis digitals locals cibersegurs.

L’Agència invertirà 2,5 milions d’euros en el desplegament d’un servei integral de ciberseguretat que cobreixi la detecció, prevenció, formació, protecció i resposta ràpida de les administracions locals davant possibles incidents de ciberseguretat. El nou model de ciberseguretat les proveirà d’un conjunt d’eines, serveis i recursos agrupats en tres blocs de solucions: un portal de seguretat, una plataforma en línia i la capacitat de resposta a qualsevol tipus d’incident.

Publicitat
Publicitat

Així, el portal web de seguretat, amb accés personalitzat per a cada ens local, disposarà de recursos d’informació, formació i governança sobre ciberseguretat. Des de l’Agència es considera prioritària la prevenció i per aquest motiu un dels objectius és implementar una cultura de ciberseguretat en l’àmbit de l’Administració Local.

També es preveu la creació d’una plataforma que permeti el desplegament de solucions pel que fa a la detecció, protecció i monitoratge de les infraestructures dels ens locals, així com recomanacions per augmentar la maduresa del sistema. I, en tercer lloc, serveis de resposta ràpida a incidents que inclouran alertes, un equip de resposta, la gestió coordinada i solucions de recuperació de la possible pèrdua de dades.

La presentació ha comptat amb la participació del director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, i la directora gerent del Consorci AOC, Marga Bonmatí, que encapçala l’organisme a través del qual es vehicularan les peticions dels ens locals per tenir accés als serveis que ofereix aquest nou model de ciberseguretat. L’acte també ha comptat amb l’assistència del secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Escobar.

Durant el primer semestre de l’any 2020, els ajuntaments catalans han informat a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya de 10 ciberatacs, gairebé el doble que al llarg de l’any 2019. L’Agència ha constatat que la majoria d’ajuntaments tenen un nivell d’exposició a riscos mitjans o alts – s’han detectat 83 consistoris amb un nivell d’exposició crític- i només 192 el tenen baix. També s’ha analitzat que les mesures de ciberseguretat actuals són bàsiques en el 45% d’aquests ens.

El suport en ciberseguretat a les administracions locals forma part de l’estratègia de ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya que desenvoluparà el servei públic de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, d’acord al pacte Nacional per a la Societat Digital (PNSD).