image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha lamentat que, tres anys després de ser empresonat, l’Estat espanyol segueixi fent cas omís de les peticions de les principals organitzacions internacionals de drets humans, com és el cas d’Amnistia Internacional, que, per vuitena vegada ahir, ha tornat a exigir la seva immediata posada en llibertat: “Els poders de l’Estat continuen ignorant la demanda d’Amnistia Internacional per a la nostra llibertat immediata i incondicional”. Segons Cuixart, “el contrast és una vergonya democràtica: Amnistia reitera que amb el nostre empresonament es criminalitza el dret de reunió i la llibertat d’expressió, la desobediència civil, mentre l’Estat ens manté suspès el 3r grau i el dret a sortir a treballar amb el 100.2″. Tot i això, des de la presó de Lledoners Cuixart ha agraït de nou el posicionament d’aquesta ONG i ha assegurat que “per a un pres polític, comptar amb el suport de l’organització pro drets humans més important del món és un privilegi”.

Cuixart ho ha afirmat poc després que Amnistia Internacional hagi advertit que “els tres poders de l’Estat tenen l’oportunitat de corregir els efectes d’una condemna injusta, contrària als drets humans”. Precisament, l’organització ha posat en qüestió la independència del poder judicial, el poder executiu i el poder legislatiu de l’Estat espanyol, i ha denunciat que el Tribunal Constitucional estigui demorant la resolució dels recursos d’empara de Cuixart i Sànchez: “Ja fa més de tres anys que són a la presó. El Constitucional ha de resoldre al més aviat possible”. Amnistia Internacional també considera que el delicte de sedició pel qual se’ls ha condemnat a nou anys de presó suposa “obrir la porta en un futur a una criminalització més gran d’actes directament relacionats amb l’exercici pacífic dels drets a la llibertat d’expressió i de la reunió pacífica”.

El comunicat d’Amnistia Internacional, el vuitè posicionament d’aquesta ONG internacional en favor de la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, considera clarament una “injustícia” la situació d’empresonament que viuen des de fa tres anys, i assegura que “mai no haurien d’haver estat empresonats”. “Ja han passat mil dies entre reixes apartats de les seves famílies. Amnistia Internacional està demanant de forma reiterada la seva posada en llibertat des de pràcticament el mateix moment en què van ser detinguts”, indica l’ONG. A aquest greuge se suma, segons destaca Amnistia, la supressió del tercer grau per part del Tribunal Suprem, que l’organització creu que s’hauria de tornar a fer efectiu, tal com indiquen els dictàmens de les autoritats penitenciàries catalanes.

Publicitat
Publicitat