image_pdfimage_print

El passat dissabte, dia 3 d’octubre, Sitges va acollir l’Acte Central del Correllengua 2020. La iniciativa, promoguda des de fa 24 anys per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), reivindica la llengua, la cultura i la llibertat del poble català. La jornada va celebrar-se al municipi garrafenc pel vincle que el poeta Josep Carner i Puig-Oriol, la figurada homenatjada d’enguany, va mantenir al llarg de la seva vida.

L’Acte Central va començar amb l’encesa de la Flama del Correllengua i l’actuació del grup sitgetà La Tija i Les Veïnes, als jardins de l’Hort de Can Falç. A continuació, l’actriu Carme Sansa va llegir el Manifest del Correllengua 2020, enguany escrit per l’actor i director de teatre Joan LLuís Bozzo, i es van produir els parlaments polítics: Adrià Enríquez, president de l’Ateneu Popular de Sitges; Pep Ribas i Xarles, president de la CAL; la Sra. Esther Franquesa, girectora general de Política Lingüística; i la Il·lustríssima Sra. Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges. Per últim, els artistes Jaume Calatayud i Vicente Monera van interpretar el seu recital poeticomusical, “Val més cantar que témer”, dedicat a l’obra carneriana.

Atesa la situació sanitària produïda per la crisi de la COVID19, l’acte es va realitzar en un espai exterior amb aforament limitat i controlat, seguint els protocols establerts per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Des del passat dimecres 30 de setembre, la ciutat de Sitges es prepara per a les diverses activitats que la Coordinadora del Correllengua de Sitges ha presentat aquest 2020. En primer lloc, dues conferències sobre les etapes i l’exili a la vida d’en Josep Carner han ajudat al gran públic a conèixer la trajectòria de l’escriptor noucentista, així com el seu compromís amb la causa catalana. Per tal d’apropar la seva obra, s’han organitzat recitals poètics i musicals amb l’obra carneriana, o inspirat en ella. Així mateix, una ruta pels carrers i places de la vila han permès els visitants (i els sitgetans) conèixer aquells espais on Josep Carner va deixar la seva empremta. Finalment, s’han organitzat concerts a l’aire lliure que permeten donar a conèixer grups locals i d’arreu dels Països Catalans, com els Pèl de Gall (Menorca) i els “Últim Cavall” (Garraf).