image_pdfimage_print

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha valorat aquest dimarts la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la part del Pla d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea.

En una atenció als mitjans al Parlament, Solé ha explicat que, encara que els jutges consideren inconstitucionals alguns punts d’aquest pla, la sentència de l’alt tribunal “serveix per reafirmar la capacitat que té el Govern de dur a terme acció exterior”. “Seguim i seguirem fent acció exterior perquè en tenim plenes competències”, ha subratllat el conseller, que ha posat en valor la necessitat d’internacionalització de Catalunya, especialment en el complex context global de la crisi sanitària per la COVID-19. Es tracta, de fet, d’una aposta que avui el Govern ha refermat amb l’aprovació de l’obertura de tres noves delegacions a Austràlia, el Japó i Senegal.

Solé ha insistit que el text del Tribunal Constitucional “en cap moment qüestiona les competències del Govern” i que, per tant, “confirma la possibilitat de seguir fent acció exterior”. En aquest sentit, el conseller ha alertat que la sentència valora “supòsits” que es podrien derivar del Pla. “Nosaltres no parlem de supòsits, sinó que parlem de realitats. I la realitat és que avui tot allò que fa el Govern a través de la seva acció exterior és troba plenament en el marc de les competències que tenim”, ha afirmat. Pel que fa al Consell de Diplomàcia Pública, el Diplocat, el conseller d’Acció Exterior ha negat que la sentència qüestioni l’existència de l’organisme i es limita a exposar la confusió que pot generar el terme de diplomàcia pública. L’alt tribunal no qüestiona “que pugui continuar projectant Catalunya al món”, ha assenyalat Solé.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional aquest dimarts alguns punts del Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, aprovat pel Govern el juny del 2019 i suspès l’octubre del mateix any, perquè considera que podria vulnerar la competència de l’Estat en l’àmbit de les relacions internacionals. La sentència arriba el mateix dia que el Govern ha aprovat l’obertura de tres noves delegacions a l’exterior a Austràlia, el Japó i el Senegal. L’ampliació del nombre de delegacions augmenta, així, de 15 a 18, i el Govern passa a tenir presència institucional a tot el món. Amb aquestes noves delegacions, el Govern reforça la seva xarxa d’oficines a l’exterior per optimitzar la col·laboració amb les contraparts internacionals en l’esforç per contenir la pandèmia i alhora contribuir a la reactivació econòmica del país.