Rosa Maria Ros
Rosa Maria Ros
image_pdfimage_print

Rosa Maria Ros (Mataró), odontòloga, membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) representant al Maresme, i on forma part de les comissions de Mobilització, i Fem República.

Rosa Maria, en les darreres eleccions al Secretariat Nacional de l’Assemblea et vas presentar i vas ser escollida com a representant del Maresme. Per què t’hi vas presentar?
Portava dos anys sent coordinadora de l’Assemblea de Mataró, i va venir el moment del confinament, i la veritat és que estava una mica desanimada, però la gent del meu entorn em va animar a presentar-me a les eleccions del Secretariat Nacional perquè deien que hi podria aportar quelcom. La primera opció que em va venir al cap va ser: “això està molt enrevessat, potser no val la pena tirar endavant”, però després vaig pensar, que per una banda fa anys que treballem molta gent, moltíssima, per arribar a la independència, i per altra banda, que si tots ens quedéssim asseguts al sofà, no avançaríem de l’atzucac, i em vaig decidir a llançar-me a la piscina, amb tot el compromís personal que comporta.

Jo no he estat mai en cap partit polític, ni afiliada, ni he participat activament en cap d’ells. Vaig començar a participar molt activament amb l’Assemblea a partir de l’1 d’octubre, per mi va ser una necessitat, sempre he sigut independentista i sempre havia participat, el 9N en una taula, amb els Junts x Sí, amb tot allò que he cregut, hi he col·laborat. Però l’1 d’octubre em va fer fer un cop de cap, i la meva implicació creix, perquè és una necessitat vital.

Què hem de fer els independentistes l’11S?
Molt bé, jo estic a Mataró i ve l’11S, què he de fer? Primer de tot, decidir si vull anar-hi o no vull anar-hi. Si jo crec que sóc de risc i no hi vull anar, em quedaré al balcó i com els hi explicava l’altre dia amb unes persones, seguiu les xarxes socials perquè hi anirem donant informacions i explicant coses constantment.

Publicitat

En cas que vulgui anar a manifestar-me, perquè és un dret que tinc i no ens poden treure, i a més, estem preparant una manifestació molt segura. Aleshores, cal que s’inscrigui a la pàgina web, i en allà veurà, per exemple, en el cas de Mataró, els llocs on pot anar -si encara són trams que no estan complerts-, que són l’edifici d’Hisenda, la Seguretat Social i Rodalies.

Demà, 11 de setembre, abans de venir a la manifestació, cal que les persones es mirin la temperatura i que no vinguin si tenen dècimes. Els manifestants han de ser a un quart de 6 al lloc que han seleccionat en la inscripció. Tot i que aconsellem que la gent vingui amb tranquil·litat mitja hora abans, se’ls hi assignarà un lloc, se’ls hi donarà el gel hidroalcohòlic. També se’ls demana que no portin menjar, que no fumin i òbviament i per descomptat, que duguin la mascareta posada. Si volen portar pancartes, han de ser individuals perquè no es poden compartir, l’ús de l’estelada també serà individual.

Els assistents a la manifestació presencial, se’ls col·locarà a dos metres de distància l’un de l’altre. Els actes arreu del territori seran estàtics, austers i curts, perquè la situació tampoc és per fer grans actes. En el cas de Mataró, estem preparant un equip de so perquè la gent ho pugui sentir el més bé possible, cosa una mica molt complicada amb els quilòmetres que hi haurà.

I sobretot el que es vol és que, un cop acabi, la gent se’n vagi tranquil·lament cap casa i sobretot que no facin grupet, que no s’ajuntin, i vagin cap a casa, on si volen, podran seguir l’acte Central de Letamendi que estarà la televisió a les 18:30.

Aleshores, les consignes:
Que les persones que decideixin sortir, s’apuntin a la concentració estàtica que tinguin més a la vora del lloc on viuen, hi haurà concentracions al llarg de tot el territori.

Que demà vagin amb temps, i amb el número que han rebut quan s’hagin apuntat al web.

Que es respecti en tot moment les distàncies de seguretat, protecció civil estableix la distància de seguretat en 1,5 m i nosaltres en demanen 2, i a més a més 4 metres quadrats per manifestant.

Òbviament mascareta, i l’organització posarem gel hidroalcohòlic.

Aquest any deu haver estat extremament complicat d’organitzar…
Sí, les assemblees locals han fet molta feina, al principi ho veien molt difícil perquè les mesures són molt restrictives, però al final tothom s’ha arremangat – és allò que dèiem del sofà; i esperem així continuar reivindicant la independència de Catalunya i el nostre dret a la manifestació i a l’autodeterminació.

Al Maresme per exemple, inicialment teníem una idea, però s’ha anat canviant, adaptant-nos a les restriccions i al volum de participants.

Quines són les reivindicacions de la campanya Xarxa per la Independència?
La campanya de Xarxa per la independència ja fa unes setmanes que rutlla, i és la campanya que engloba la manifestació de l’11S d’enguany que porta per lema “El deure de construir un futur millor. El dret a ser independents”, lema que combina la reivindicació nacional amb la social, tenint en compte el context de crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Precisament aquest any en què estem passant tota aquesta crisi del coronavirus, i on com sempre l’estat espanyol ha anat demostrant quin és el seu funcionament, centralisme i capitalització dels recursos i unes dades que parlen per si soles, l’Assemblea proposa una reivindicació per l’11 de setembre davant dels ens estatals: Hisenda, Seguretat Social, SEPE, i infraestructures com Renfe, i en allà es desplegaran unes pancartes amb frases com: “Per invertir 2.300 euros més per català cada any, independència”, “Per una sanitat amb prou professionals i recursos, independència”, “Per garantir les pensions, independència”, “Per fer polítiques de suport als autònoms, independència”, i moltes més. Es tracta de continuar reivindicant l’existència d’un dèficit fiscal que ens ofega.

Pel que fa a la xarxa independència virtual, el que busca és vincular les entitats socials a la reivindicació de la independència, els diners que es recullen amb la venda dels codis QR es destinaran a aquestes entitats, a través dels vincles que es generen. En la pàgina web està molt ben explicat com procedir pel que fa als QR.

Com ha anat la venda de samarretes enguany?
La samarreta no és obligatòria, a l’Assemblea ens va bé per finançar-nos, se n’han venut menys, entre d’altres coses perquè el nombre de gent que es manifestarà també serà menor.

Quines seran les futures mobilitzacions de l’Assemblea?
Bé, l’Assemblea ara ens estem replantejant l’objectiu de les mobilitzacions, potser no seran tan reactives si no que proposarem sortir amb finalitats més concretes. Ara el que s’està treballant és per mostrar la importància del control del territori i de la necessitat de ser dins d’òrgans de poder, com són els col·legis professionals i altres entitats.

Fa dos mesos que sóc al Secretariat Nacional, i ara el que s’albira és una crisi econòmica empitjorada per la pandèmia, de moment són les assemblees locals les que estan donant resposta, col·laborant amb Càrites, la PAH… En l’àmbit nacional som conscients que s’ha de col·laborar, de fet la idea de xarxa independència va en aquesta línia, o la campanya Prop de casa, que cerca promoure el consum de proximitat.